8 signalen om in de gaten te houden die een vitaminegebrek kunnen betekenen

Janine image
door Janine

24 November 2019

8 signalen om in de gaten te houden die een vitaminegebrek kunnen betekenen
Advertisement

Vitaminen zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van elk meercellig organisme. Ze zijn in feite de oorzaak van alle chemische reacties in het lichaam en helpen bij het vormen van de huid, botten en spieren. Het is daarom duidelijk dat een ernstig gebrek aan deze belangrijke stoffen onherstelbare schade aan het organisme zou kunnen veroorzaken.

Een ernstig tekort komt natuurlijk niet plotseling: het duurt even voordat je zo'n groot gebrek aan vitamines hebt. Ons lichaam heeft echter een manier om ons tijdig te waarschuwen. Dit is hoe!

via Health Line

Advertisement
Abbassyma/Wikimedia

Abbassyma/Wikimedia

Blauwe plekken

Als je meteen een enorme blauwe plek krijgt wanneer je tegen de rand van een la of iets anders stoot, dan is het waarschijnlijk dat je een tekort hebt aan vitamine C. Vitamine C helpt collageen te synthetiseren, een essentiële stof voor de gezondheid van bloedvaten. Het gebrek aan vitamine C verzwakt de haarvaten en deze neigen gemakkelijker te breken.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een verandering van keratinisatie gekenmerkt door de vorming van keratinepluggen die de openingen van haarzakjes sluiten. Het vertoont zich met ruwe en rode plekken op de droge huid en wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine A en zink (belangrijke stoffen, zoals vitamine C, voor collageen).

Alopecia

De gezondheid van de hoofdhuid wordt gegarandeerd door de aanwezigheid van foliumzuur en vooral de B-vitamines (in het bijzonder B12). Veel studies hebben bevestigd dat het gebrek aan B-vitamines het haar verzwakt.

Advertisement
Toshiyuki IMAI/Flickr

Toshiyuki IMAI/Flickr

Aften

Aften zijn kleine zweren in de mondholte. Ze worden vaak veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12.

Vermoeidheid

Als vermoeidheid optreedt na een paar fysieke oefeningen of zelfs zonder inspanning, is dit een teken dat er iets mis is met ons lichaam. In deze gevallen is de meest voorkomende oorzaak een tekort aan vitamine D. Veel studies hebben inderdaad bevestigd dat chronische vermoeidheid gemakkelijk kan worden bestreden door de dagelijkse doses vitamine D te verhogen.

Grijs haar

Met de ouderdom wordt het haar van nature grijs. Het kan echter gebeuren dat het haar vroegtijdig grijs wordt. Dit kan te wijten zijn aan een tekort aan vitamine B12 waardoor keratine en collageen niet goed kunnen worden opgenomen.

Daniel Lombrana Gonzalez/Flickr

Daniel Lombrana Gonzalez/Flickr

Krampen

Plotselinge en pijnlijke spierspasmen, bekend als kramp, zijn vaak het gevolg van een gebrek aan sommige stoffen zoals kalium, magnesium en vitamine D.

Broze nagels

Nagels zijn gemaakt van collageen. Een gebrek aan vitamine C veroorzaakt, zoals we al gezien hebben, ook een tekort aan de assimilatie van collageen en dit verzwakt de nagels. Een andere oorzaak van broze nagels is het gebrek aan ijzer. Ook in dit geval kan vitamine C verantwoordelijk zijn voor het ijzertekort, wat helpt om deze belangrijke stof beter op te nemen.

Een laatste aanwijzing betreft de inname van vezels: deze laatste verbeteren de darmtransit en zorgen ervoor dat de stoffen die we binnenkrijgen beter worden opgenomen (inclusief vitamines).

We herinneren je er aan dat de informatie in dit artikel van algemene aard is en louter ter informatie wordt gepubliceerd. Ze mogen in geen geval de mening van een arts vervangen.

Advertisement