10 voedingsmiddelen die de gezondheid van je kat kunnen schaden en die je beter kunt vermijden

Janine image
door Janine

04 November 2019

10 voedingsmiddelen die de gezondheid van je kat kunnen schaden en die je beter kunt vermijden
Advertisement

Huisdieren moeten, net als iedereen, een strikt dieet volgen en kunnen het zich niet veroorloven om alles te eten. Katten mogen bijvoorbeeld geen zoete dingen eten en veel andere voedingsmiddelen, hoewel ze smakeloos zijn, kunnen hen schade veroorzaken. Dus zelfs als we denken dat we de beste baasjes ter wereld zijn, kunnen we soms het risico lopen ons dier pijn te doen zonder het te weten. Laten we daarom kijken welke voorzorgsmaatregelen we kunnen nemen en welk voedsel absoluut moet worden vermeden om aan de kat te geven.

via Pets

Advertisement

1. Melk en melkproducten

1. Melk en melkproducten

Flickr / Zaytsev Artem

De meeste volwassen katten hebben een lactose-intolerantie en hoewel de geur en smaak van melk hen lijkt te behagen, kan het schadelijk zijn voor hun maag. De belangrijkste symptomen van indigestie zijn diarree en braken; als jouw kat dorst heeft, geef hem dan water in plaats van een kom melk.

Advertisement

2. Chocolade en snoepjes

2. Chocolade en snoepjes

Flickr / Alex Goodey

Voor katten is chocolade schadelijk om twee belangrijke redenen: cafeïne en theobromine in cacao - twee ingrediënten die gemakkelijk door het menselijk lichaam kunnen worden opgenomen, maar niet zozeer door katten. Als een kat eenmaal chocolade eet, worden de twee elementen namelijk giftig voor hun lichaam en kunnen ze leverfalen veroorzaken.

3. Rauw vlees en vis

3. Rauw vlees en vis

Needpix

Rauw vlees en vis zijn voedingsmiddelen waar we mee moeten oppassen, omdat ze bacteriën en parasieten kunnen bevatten die resistent zijn tegen antibiotica en die bijgevolg ernstige ziekten kunnen veroorzaken. Bovendien kan hun overtollig vet een aandoening veroorzaken die pancreatitis wordt genoemd, wat een ontsteking van de alvleesklier is.

4. Rauwe eieren

4. Rauwe eieren

Pexels

Geef nooit rauwe eieren aan een kat. Wanneer de eieren niet goed worden gekookt, kunnen ze een bacterie in zich hebben die de goede werking van hun darmen kan beïnvloeden. Bovendien bevatten rauwe eieren een eiwit dat voor katten erg moeilijk te absorberen is en waardoor ze een tekort aan vitamines kunnen oplopen. Als je je kat eieren wilt geven, zorg er dan voor dat ze gaar zijn en probeer ze bij voorkeur te mengen met hun voer.

5. Ui, knoflook en bieslook

5. Ui, knoflook en bieslook

Pxhere

Zelfs een kleine hoeveelheid van dit voedsel kan erg gevaarlijk zijn voor katten. Het eten van uien, knoflook en bieslook veroorzaakt in feite ernstige bloedarmoede; in dit geval zullen katten piepende ademhaling en buikpijn krijgen en hun urine kan verkleuren.

Advertisement

6. Druiven en rozijnen

6. Druiven en rozijnen

pixabay

Dit zijn gezonde snacks voor mensen, maar niet voor katten. In feite kunnen druiven en rozijnen ernstige problemen veroorzaken voor onze katten, omdat ze zeer giftig zijn voor hun lichaam. Het grootste probleem is dat het innemen van deze vrucht nierfalen kan veroorzaken, dat zich later kan ontwikkelen tot een ernstige nierziekte.

7. Gistdeeg

7. Gistdeeg

Flickr / Marco Verch

Het grootste probleem met gistdeeg is dat wanneer het rauw wordt gegeten, het na inslikken kan gisten, waardoor de darm wordt geblokkeerd. Tot overmaat van ramp creëert de gist na het gisten suikers die alcohol bevatten en zeer giftig kunnen zijn voor katten.

Advertisement

8. Walnoten

8. Walnoten

Pixabay

Walnoten zijn zeer rijk aan vetten en dit kan het dieet van je kat negatief beïnvloeden: hoewel noten eiwitten en vetten bevatten die gezond zijn voor ons mensen, kunnen katten ze niet gemakkelijk verteren. Het hoge vetgehalte kan ook leiden tot maagproblemen, wat kan leiden tot braken.

9. Paddestoelen

9. Paddestoelen

Maxpixel

Andere voedingsmiddelen die onze katten absoluut moeten vermijden, zijn paddestoelen. Hoewel een kleine hoeveelheid in de winkel gekochte paddestoelen geen schade aan ons huisdier kan toebrengen, bevatten sommige soorten paddestoelen toxines die tot ernstige gezondheidsproblemen bij katten kunnen leiden. Het is altijd het beste om van tevoren te controleren of een specifiek type paddestoel goed is voor onze kat of niet.

Advertisement

10. Tomaten

10. Tomaten

Flickr / devra

Onrijpe tomaten met hun bladeren en stengels hebben een stof genaamd tomatine, zeer giftig voor katten. Inslikken van deze stof bij katten kan braken, verwijde pupillen, verlies van eetlust en vele andere symptomen veroorzaken.

Dus zelfs als je kat bedelt wanneer hij voedsel ziet dat hij graag zou willen eten, zorg er dan voor dat dit niet schadelijk is voor zijn gezondheid.

Advertisement