Vrouwen rijden veiliger dan mannen en veroorzaken minder ongevallen: dat bevestigt een onderzoek

Janine image
door Janine

14 November 2019

Vrouwen rijden veiliger dan mannen en veroorzaken minder ongevallen: dat bevestigt een onderzoek
Advertisement

Seksistische stereotypen is iets dat helaas nog steeds in onze samenlevingen doordringt. Vaak blijven overtuigingen, die onderdeel zijn geworden van een bepaalde gemeenschappelijke verbeelding, ondanks het verstrijken van de tijd de visioenen van veel mensen doordringen.

En dit is misschien niet altijd zichtbaar, gezien het feit dat velen om verschillende redenen besluiten om niet openlijk te uiten wat ze denken, ook al hebben ze overtuigingen van decennia geleden. Een van de meest bekende, uiteraard in negatieve zin, is het eeuwige betoog dat vrouwen slechtere bestuurders zijn dan mannen.

De studie die we op het punt staan met je te bespreken, is echter dieper ingegaan op deze kwestie en weerlegt wat veel mensen nog steeds geloven. Laten we het in detail bekijken.

via Independent

Advertisement
DaleHulm/Wikimedia

DaleHulm/Wikimedia

Het onderzoek in kwestie werd uitgevoerd door de website Confused.com en had specifiek betrekking op Engelse automobilisten. Ten eerste waren 79% van de 539.000 mensen die boetes hadden gekregen voor het overtreden van de snelwegcode, in Engeland en Wales, man.

Ongeveer een kwart van deze "mannelijke" overtredingen was te wijten aan te hard rijden. Slechts 7% van de overtredingen werd daarentegen door vrouwen gepleegd. Gegevens die daarom duidelijk spreken over de grotere veiligheid die vrouwen in praktijk brengen wanneer ze achter het stuur zitten. Maar dit is nog niet alles.

Volgens hetzelfde onderzoek houden mannen ook het record voor rijden onder invloed, en veroorzaken ongevallen. Volgens deze gegevens lijken vrouwen achter het stuur helemaal niet die “gevaren” te zijn die op een aanstootgevende en oppervlakkige manier worden beschreven door stereotypen, spreekwoorden en clichés.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De discussie verandert alleen enigszins als het gaat om rijvaardigheid. In het onderzoek van Confused.com werd in dit verband het aantal mensen onderzocht dat de praktische rijexamens in een jaar niet had gehaald. Onder de afgewezen mensen was hier 31% vrouw, tegen 24% mannen. Cijfers die echter geen significante verschillen vertegenwoordigen, en die gelijk zijn in de geslachtsverdeling tussen degenen die geslaagd zijn voor het examen.

Kortom: voor degenen die nog steeds geloven dat er mannelijke superioriteit in autorijden bestaat, is het misschien tijd om de zekerheden die worden gedicteerd door een vermeende “strijd tussen de seksen” te heroverwegen, bestaande uit clichés en vooroordelen die nog te diep geworteld zijn om te worden verwaarloosd.

En het zijn niet alleen deze Britse statistieken die het bevestigen, maar ook studies die in andere landen zijn uitgevoerd, zoals Zwitserland. Mannen hebben de neiging om minder gedisciplineerd te zijn en meer ongelukken te veroorzaken: het wordt tijd dat velen van hen dit aanvaarden en ervan overtuigd zijn dat gezond verstand altijd de overhand moet hebben op de weg vóór en voorbij alles.

Advertisement