Italië: in het dorp Collecchio wordt geluidsarm vuurwerk gebruikt voor dieren met een risico op shock

Janine image
door Janine

30 November 2019

Italië: in het dorp Collecchio wordt geluidsarm vuurwerk gebruikt voor dieren met een risico op shock
Advertisement

Elk feest waar vuurwerk bij wordt afgestoken is leuk, maar terwijl wij genieten van de geluiden en het zien van kleurrijke explosies hoog in de nachtelijke hemel, ervaren onze dieren het heel anders. Het is bekend dat explosies veroorzaakt door vuurwerk bij sommige huisdieren hartproblemen, misselijkheid, bevingen, angsten en duizeligheid veroorzaken. We weten ook allemaal dat dieren een veel gevoeliger gehoor hebben, dus het zal je niet verbazen dat vuurwerk onze viervoetige vrienden akoestische stress kan bezorgen.

via New York Times

Advertisement

DOMANI TORNANO I FUOCHI D’ARTIFICIO…SILENZIOSI! Collecchio è in festa nel rispetto di tutti: novità assoluta del...

Pubblicato da Comune di Collecchio su Sabato 26 settembre 2015

Tijdens het vuurwerk zijn de dieren vaak onrustig over de oorsprong van de luide geluiden die hen vervolgens hard doen rennen om zich voor de dreiging te verstoppen. Helaas maakt dit hen soms kwetsbaar, ze lopen onvrijwillig van huis weg en kunnen door auto's worden aangereden, andere dieren kunnen te dicht bij de explosie zijn en bijgevolg brandwonden of oogletsel oplopen.

De inwoners van de stad Collecchio in de provincie Parma in Italië doen hier iets aan. Het lokale bestuur heeft een nieuwe wetgeving geïntroduceerd die burgers verplicht om vanaf 2015 stil vuurwerk te gebruiken als een manier om dieren te respecteren en de stress die het veroorzaakt te verminderen.

Advertisement
Facebook

Facebook

Het bedrijf Setti Fireworks maakt vuurwerk dat een spectaculaire lichtshow produceert, maar zonder de oorverdovende geluiden die normaal worden geassocieerd met een vuurwerkspektakel, dus het vuurwerk dat de afgelopen jaren in de stad in de buurt van Parma is gebruikt, zou beter “geluidsarm vuurwerk" genoemd kunnen worden, waarin de decibellen eenvoudig worden verminderd in vergelijking met de klassieke geluiden die niet alleen dieren, maar ook mensen bang maakt.

Setti Fireworks, gevestigd in Genua, ontwerpt hun vuurwerk om het aan te passen aan de plaats en het evenement waarvoor ze zullen worden gebruikt, naar het Britse voorbeeld van Epic Fireworks, dat vuurwerk gebruikt die ver onder de wettelijke limiet van 120 decibel ligt die in het Verenigd Koninkrijk van toepassing is. Wordt het een eerste, voorzichtige verschuiving naar meer respect voor de behoeften van onze viervoetige vrienden?

Advertisement