Deze kat heeft chimerisme, een zeldzame genetische aandoening: haar gezicht is verdeeld in 2 helften met verschillende kleuren - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze kat heeft chimerisme, een zeldzame…
Een gepensioneerde kinderarts van 92 jaar blijft behoeftige kinderen gratis behandelen Deze 14 extravagante kapsels laten zien dat fantasie en slechte smaak soms geen grenzen kennen

Deze kat heeft chimerisme, een zeldzame genetische aandoening: haar gezicht is verdeeld in 2 helften met verschillende kleuren

Door Janine
2.875
Advertisement

Huisdieren zijn een beetje als kinderen: de eigenaren vinden ze mooi, ongeacht of dat echt zo is, objectief gezien. In het geval van Quimera is het echter moeilijk om het tegenovergestelde te zeggen. Het is een prachtige kat die een populair Instagram-account heeft, waarvan de volgers niet kunnen wachten om nieuwe foto's te zien. Wat heeft ze voor speciaals? Het is een chimera-kat - wat niet toevallig ook haar naam is - haar gezicht is praktisch in tweeën gedeeld, elk met een andere kleur.

Dit is Quimera, een prachtige tweekleurige kat.

Haar eigenaardigheid is echter niet alleen dat ze een tweekleurige vacht heeft, zoals vaak voorkomt bij zogenaamde "schildpadkatten". De genetische toestand wordt chimerisme genoemd, wat betekent dat ze twee DNA's heeft die verschillende genetische uitdrukkingen geven: dit is de reden waarom de ogen en het gezicht twee verschillende kleuren hebben.

Quimera is bovendien een heel bijzonder voorbeeld van een genetische chimera: het gezicht is in feite precies in tweeën gedeeld door de twee kleuren: bruin met een groen oog aan de ene kant en zwart met een blauw oog aan de andere.

Advertisement

Chimerisme is een veel voorkomende aandoening in de plantenwereld, maar veel zeldzamer bij zoogdieren: chimera-exemplaren hebben twee verschillende soorten cellen, oorspronkelijk behorend tot twee verschillende zygoten. Tijdens de ontwikkeling kan het gebeuren dat de twee zygoten samensmelten tot één organisme, dat de twee verschillende soorten cellen blijft behouden.

Chimerisme geeft niet altijd aanleiding tot spectaculaire exemplaren zoals Quimera: sommige individuen kunnen deze genetische aandoening hebben zonder het ooit te weten, behalve door een DNA-onderzoek.

In het geval van Quimera is het echter duidelijk dat twee verschillende soorten cellen naast elkaar bestaan in haar lichaam en de manier waarop dat geuit wordt is spectaculair!

Advertisement

Op internet is Quimera een echte ster: iedereen bewondert haar om haar hypnotische schoonheid. Het is echt moeilijk om niet in haar ogen te verdrinken!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt