We moeten een kind nooit dwingen om een familielid te kussen of te knuffelen, dat zeggen experts

Janine image
door Janine

19 December 2019

We moeten een kind nooit dwingen om een familielid te kussen of te knuffelen, dat zeggen experts
Advertisement

Als je diep in je geheugen graaft, kun je je waarschijnlijk het moment herinneren waarop een van je ouders je vroeg om een familielid of kennis te begroeten door hem te knuffelen of een kus te geven, zelfs als je dat niet wilde. Deze situaties blijven goed ingeprent in de hoofden van de kleintjes, en ze komen heel vaak voor tijdens de feestdagen. Zelfs als ze absoluut onschadelijke gebaren lijken, sturen ze in werkelijkheid een nauwkeurig signaal naar het kind en naar zijn perceptie van persoonlijke ruimte.

via today.com

Advertisement
We moeten een kind nooit dwingen om een familielid te kussen of te knuffelen, dat zeggen experts - 1

In een tijdperk waarin we dankzij informatie op social media elke dag verhalen van allerlei soorten onderdrukking tegen de kleintjes horen, is het essentieel om kinderen een fundamenteel principe te leren: ze mogen niet worden gedwongen om iets te ondergaan waardoor ze zich ongemakkelijk voelen en ze moeten rebelleren tegen elke vorm van dwang. Deze les zal niet alleen nuttig zijn om hen te beschermen tegen kwaadwillende mensen in de kindertijd, maar het zal hen ook helpen in de volwassen fase om uit de buurt te blijven van situaties die hen ongemakkelijk doen voelen, door volledige controle over hun intimiteit te hebben en niemand toe te staan over hen heen te lopen.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Jonge kinderen zijn erg gevoelig voor geuren en aanrakingen; voor hen zijn halfbekende volwassenen (vooral als ze wat ouder zijn) een buitenaards territorium. Ze worden gedwongen om een kus te geven aan een oude oom die ze eenmaal per jaar zien of aan een familievriend waar ze niet mee in vertrouwen zijn, waardoor ze hun comfortzone met geweld verlaten en hun de controle over hun lichaam ontnemen.

Net als volwassenen hebben kinderen verschillende graden van verlegenheid en niet iedereen heeft dezelfde neiging tot fysiek contact, dus het is goed om hen te respecteren. Als we echt willen dat een kind onze oude tante begroet, laten we hem dan kiezen hoe: een handdruk of zelfs een eenvoudige glimlach is goed. Ze mogen ze ook begroeten met een liefdevolle knuffel, maar alleen als ze het willen, zonder de noodzaak om iemand een plezier te doen.

Advertisement