In Australië zouden de branden de oorzaak zijn van de dood van 480 miljoen dieren: dat onthullen onderzoekers

Janine image
door Janine

04 Januari 2020

In Australië zouden de branden de oorzaak zijn van de dood van 480 miljoen dieren: dat onthullen onderzoekers
Advertisement

In Australië wordt bij de bosbranden die sinds oktober 2019 hectares en hectares natuurgebieden hebben verwoest niets bespaard. De hete temperaturen en de specifieke klimatologische omstandigheden die door deze branden worden veroorzaakt, betekenen dat de situatie met de dag verslechtert, met duidelijke gevolgen voor de ecosystemen en voor de wezens die ze bevolken.

In feite zijn de dieren degenen die het meeste lijden onder deze ongekende natuurlijke catastrofe. En helaas is dit vooral duidelijk bij het lezen van de schattingen van de experts over deze kwestie: alles behalve geruststellende cijfers, waardoor we het ergste vrezen, ook voor zeldzame, endemische en bedreigde soorten.

via 7news

Pxhere - foto di archivio

Pxhere - foto di archivio

480 miljoen is het aantal levende wezens dat, volgens onderzoekers van de Universiteit van Sydney, zou zijn gestorven als gevolg van de Australische branden. Zo'n groot aantal dat het moeilijk voor te stellen is. Een half miljard dieren, waaronder zoogdieren, reptielen, vogels, en een onbepaald aantal ongewervelde dieren, zouden waarschijnlijk niet meer bestaan.

Onder deze schrikbarende aantallen zijn vooral de koala's, dieren die het Australische continent vertegenwoordigen, waarvan we al meer dan 8000 exemplaren zouden hebben verloren. De temperaturen overschrijden gemiddeld elke dag 40 graden Celsius, met maximale pieken die bijna 50 graden bereiken en, door een veranderend klimaat, worden deze omstandigheden onverbiddelijk verergerd, zonder een verbetering te zien.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De dieren die betrokken zijn bij de branden bevinden zich vaak in zulke kritieke omstandigheden dat het onmogelijk voor hen is om aan de vlammen te ontsnappen, zowel omdat ze de habitats verstoren en omdat ze - zoals in het geval van koala's - van een nogal trage aard zijn om te kunnen ontsnappen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat er naast hen een enorm plantenerfgoed letterlijk in rook opgaat. Onder de bedreigde planten zijn er in sommige reservaten zeldzame en kostbare exemplaren, alleen aanwezig op die plaatsen.

Een werkelijk wanhopige situatie dus die een kritisch en uit de hand gelopen punt lijkt te hebben bereikt. De schattingen, met een noodgeval dat nog geen einde kent, zijn helaas zorgwekkend, maar ze lopen het risico nog erger te worden zodra de rampzalige branden volledig zijn geblust en we de ware omvang van deze branden zullen weten.

Advertisement