Diego: de reuzenschildpad die vader is van ongeveer 800 jongen, die zijn soort heeft gered

Janine image
door Janine

14 Januari 2020

Diego: de reuzenschildpad die vader is van ongeveer 800 jongen, die zijn soort heeft gered
Advertisement

Er zijn werkelijk speciale dieren op de wereld. En het zijn niet alleen hun fysieke kenmerken en hun gedrag die dit bevestigen, maar ook wat ze symboliseren door de natuur en door de soort waar ze deel van uitmaken. Dit is het geval van Diego, een reuzenschildpad die op meer dan 100-jarige leeftijd een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan het overleven van zijn soortgenoten.

Zijn geschenk? De herbevolking van Chelonoidis hoodensis begunstigen, exemplaren van schildpadden die kenmerkend zijn voor de Galapagos-eilanden, dankzij de deelname aan een specifiek programma gericht op dit doel.

via The New York Times

Advertisement

Voordat Diego deelnam aan het uitzetinitiatief, leefde hij in gevangenschap in de dierentuin van San Diego. Van daaruit werd hij geselecteerd voor een belangrijk beschermingsprogramma van de reuzenschildpadden.

Op het eiland Espanola, in de prachtige Ecuadoraanse archipel van de Galapagos, waren er slechts 2 mannetjes en 12 vrouwtjes van zijn zelfde soort. Sinds hij in 1977 de Californische dierentuin verliet, is Diego door zijn grote activiteit als verleider nooit gestopt met reproduceren, en heeft letterlijk het eiland opnieuw bevolkt met zijn nakomelingen.

Advertisement
Parque Nacional Galapagos/Facebook

Parque Nacional Galapagos/Facebook

De cijfers zijn niet zeker, maar de schattingen van de experts die het leven van deze dieren volgen, hebben zelfs gesproken over 800 exemplaren waarvan het vaderschap aan Diego kon worden toegeschreven. In totaal zijn er sinds het begin van het programma ongeveer 2000 reuzenschildpadden die dankzij hem op de wereld zijn gekomen.

Een veel opmerkelijker resultaat dan dat van de eenzame George, de reuzenschildpad Chelonoidis abingdonii, die met zijn dood in 2012 en de afwezigheid van "erfgenamen" helaas de verdwijning van de soort markeerde.

Diego wist met zijn opmerkelijke libido het hele ecosysteem van het eiland in evenwicht te brengen. Volgens de experts van het Parque Nacional Galapagos zou elk scenario in de komende 100 jaar gunstige en voldoende omstandigheden zien om een populatie schildpadden te behouden die op het eiland zal blijven groeien.

Na meer dan 8 decennia zijn soort de kans te hebben gegeven om te overleven, is het tijd voor Diego om met pensioen te gaan. Het uitzetprogramma is voltooid en het enorme dier zal in het wild kunnen terugkeren. Het enige dat overblijft is deze echte "Casanova" met zijn schelp te feliciteren, die veel hoop heeft gegeven voor een van de meest delicate en fascinerende ecosystemen op de hele planeet.

Parque Nacional Galapagos/Facebook

Parque Nacional Galapagos/Facebook

Advertisement