Door de branden in Australië is een watersysteem tevoorschijn gekomen dat ouder is dan de Egyptische piramides

Janine image
door Janine

01 Februari 2020

Door de branden in Australië is een watersysteem tevoorschijn gekomen dat ouder is dan de Egyptische piramides
Advertisement

Australië is letterlijk met de grond gelijk gemaakt door de verwoestende branden die maandenlang huishielden. De afwezigheid van bomen en planten geeft een heel ander beeld van het territorium, waardoor je kunt zien wat ooit bedekt was met vegetatie.

Dit is hoe zeer oude menselijke constructies werden ontdekt in het zuidoosten van Australië, gerealiseerd door de inheemse bevolking van de Gunditjmara. Volgens de UNESCO zijn dit werken die dateren van meer dan zes millennia geleden, dat wil zeggen vòòr de Egyptische piramides.

Advertisement
UNESCO

UNESCO

De nieuwe archeologische vindplaats werd ontdekt na de branden die het gebied ten zuiden van de huidige staat Victoria verwoestten, ooit bevolkt door de Gunditjmara. De constructies die worden onthuld door de afwezigheid van vegetatie zijn sloten en kanalen gebouwd met behulp van gekoelde lava, gebruikt voor aquacultuur. De aquacultuur stelde de inheemse bevolking in staat om gedurende zes millennia economische en sociale systemen te ontwikkelen.

Advertisement
UNESCO

UNESCO

Door kanalen en sloten aan te leggen, was de oude stam in staat om het water te leiden om paling te vervoeren, te vangen en te vissen. De site is een uitbreiding van wat al is erkend als werelderfgoed van de UNESCO, het aquacultuursysteem Budj Bim.

Budj Bim is een uitgestorven vulkaan, wat in de inheemse taal betekent "met opgeheven hoofd"; uit de lava van de vulkaan nam de stam de grondstof voor de bouw van het systeem van kanalen en sloten.

UNESCO

UNESCO

Het nieuwe deel van de archeologische vindplaats is tot nu toe onbekend gebleven vanwege de vegetatie die het hele gebied bedekte. De Gunditjmara-bevolking bleef talrijk tot de Europese nederzetting op het grondgebied; in de vroege jaren 1800 onderging het een significante daling.

Delen van de site zijn gedateerd van 6600 jaar geleden, wat betekent dat ze ouder zijn dan de Egyptische piramides.

UNESCO

UNESCO

Helaas doet het feit dat er nieuwe kanalen en plassen zijn ontdekt niets af aan het drama van wat er op het Australische continent heeft plaatsgevonden. Het aantal dieren dat in de vlammen is verdwenen en de gevolgen voor het milieu zijn oneindig veel relevanter.

Advertisement