Voor het eerst zijn hartspieren getransplanteerd in een menselijk hart verkregen uit stamcellen

Janine image
door Janine

04 Februari 2020

Voor het eerst zijn hartspieren getransplanteerd in een menselijk hart verkregen uit stamcellen
Advertisement

Onderzoekers van de Japanse universiteit van Osaka hebben melding gemaakt van een unieke hartoperatie. De artsen wisten in feite een harttransplantatie te vermijden bij een patiënt door rechtstreeks in te grijpen op de cellen van zijn hart die het probleem veroorzaakten. Ze slaagden erin een hartspier in het laboratorium te creëren, uitgaande van de eigen stamcellen van de patiënt. Het is de eerste keer dat het in het laboratorium verkregen weefsel wordt overgedragen aan een levend persoon.

via Science Alert

pixnio

pixnio

Japanse onderzoekers plaatsten afbreekbare vellen met hartweefselcellen gekweekt in het laboratorium op het beschadigde gebied van het hart. De operatie had het verwachte effect, in feite slaagde het erin de behoefte aan een totale harttransplantatie te elimineren.

De patiënt leed aan een ischemische hartziekte, een aandoening waarbij de spieren van het hart niet voldoende bloed ontvangen. De nieuwe hartweefsels op het beschadigde gebied zullen een eiwit verwerken dat de bloedvaten herstelt, om de goede werking van het hart te herstellen.

Advertisement
Berkshire Community College Bioscience Image Library/Wikimedia

Berkshire Community College Bioscience Image Library/Wikimedia

De cellen aan de basis van het in het laboratorium gecreëerde weefsel werden geproduceerd uit geïnduceerde pluripotente cellen: kortom, de onderzoekers namen cellen uit de huid en het bloed van de patiënt en brachten ze terug naar een pluripotente embryonale toestand, waardoor geïnduceerde pluripotente stamcellen werden verkregen.

De techniek opent de deur naar geheel nieuwe scenario's voor de chirurgie, waardoor mogelijk orgaantransplantaties te vermijden zijn. Het bijzondere aan de operatie is het feit dat het de eerste keer is dat een in het laboratorium gecreëerd hartweefsel levend en met succes in een patiënt wordt geïntroduceerd.

In de toekomst zou deze techniek veel transplantaties kunnen voorkomen en daarmee alle complicaties die voortvloeien uit de introductie van een orgaan dat bij een ander levend wezen hoort.

Advertisement