Enkele nuttige tips om je handen goed te wassen en de mogelijkheid om virussen over te brengen te verminderen

Janine image
door Janine

03 Februari 2020

Enkele nuttige tips om je handen goed te wassen en de mogelijkheid om virussen over te brengen te verminderen
Advertisement

Het is niet de eerste keer dat we getuige zijn van een epidemische verspreiding van een nieuw virus, waarvoor nog geen remedie beschikbaar is. Tegen het coronavirus, het laatste virus dat zich snel verspreidt, is er geen precieze strategie om besmetting te voorkomen, maar de regels die altijd geschikt zijn om de overdracht van ziekten te voorkomen, gelden altijd. Onder deze, de gouden regel van handen wassen, een maatregel die alleen effectief is als deze op de juiste manier wordt gedaan.

via World Health Organization

Advertisement
pxhere

pxhere

Het is niet voldoende om ze onder water te houden en het is bijna nutteloos als je ze er minder dan 40 seconden onder houdt. Als het de bedoeling is om je handen te wassen om ervoor te zorgen dat je ziekteverwekkers elimineert, beveelt de WHO aan om 40 tot 60 seconden te besteden door precieze gebaren met je handen te maken, om alle plekjes schoon te maken waar virussen en bacteriën kunnen nestelen.

Een informatieve illustratie is beschikbaar op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie met informatie over de uit te voeren bewegingen.

Advertisement
WHO

WHO

Opgemerkt moet worden dat de eerste actie die moet worden uitgevoerd, is om de handen nat te maken en ze pas later in te zepen. Door de instructies te volgen, kun je niet alleen de handpalmen, maar ook de achterkant van de handen en de vingers goed wassen. De WHO heeft ook een tip voor op het toilet, vooral als je een openbaar toilet gebruikt: gebruik het tissue waarmee je net je handen hebt gedroogd zonder de kranen aan te raken, om te voorkomen dat je handen weer vuil worden. Ook om badkamerdeuren te openen, is het raadzaam om handgrepen niet met je handen aan te raken.

Als dit niet precies de manier is waarop je je handen wast, is het meestal gewoon een kwestie van je gewoonte veranderen; dit is de enige effectieve en nuttige manier om je handen te desinfecteren.

Een truc om ervoor te zorgen dat je de juiste tijd besteedt aan het wassen van je handen? De WHO raadt aan het nummer "Happy Birthday" twee keer te neuriën, waarna je er zeker van kunt zijn dat je schone handen hebt!

Advertisement