Een stuk ijs dat in een gat valt, produceert een geluid dat lijkt op een lichtzwaard, en deze video bewijst het

Janine image
door Janine

22 Februari 2020

Een stuk ijs dat in een gat valt, produceert een geluid dat lijkt op een lichtzwaard, en deze video bewijst het
Advertisement

De natuur biedt ons niet alleen prachtige beelden en landschappen, geschikt voor diegenen die weten hoe ze de details moeten begrijpen, maar kunnen ons ook een voorbeeld geven van ongelooflijke geluiden, die ons niet onverschillig kunnen laten. Geluid is een essentieel element van de werkelijkheid en hoewel het bijna altijd wordt waargenomen in samenhang met een beeld, behoudt het zijn eigen waardigheid en autonomie. De foley artists uit de filmwereld weten dit goed, die "uit het niets" de meest bizarre geluiden creëren die aan bepaalde filmscènes kunnen worden gekoppeld. Het geluid dat John Andrew Higgins, een expert in isotopen geochemie, tijdens een expeditie naar Antarctica wist te vangen, lijkt in feite op het geluid van een lichtzwaard tijdens een ruimtegevecht. Of dat van Bugs Bunny terwijl hij vlucht. De realiteit verschilt echter ook in dit geval van de fantasie: wat het magische geluid produceert is een stuk ijs dat in een diep gat in de sneeuw glijdt.

Gek hè?

via Twitter / John Andrew Higgins

Plots schijnen stukjes ijs in diepe gaten in de sneeuw de trend van het moment te zijn geworden en niet zomaar. John Andrew Higgins schoof een stuk ijs door een gat in de 137 meter diepe sneeuw. Het experiment produceerde een enigszins bizar geluid, zoals je kunt horen in de video's. Voor hem had Peter Neff het al geprobeerd, met een vergelijkbare video die in 2018 ongeveer 10 miljoen weergaven verzamelde.

Maar wat zou de wetenschappelijke verklaring zijn? Waarom zou ijs zulke geluiden maken?

Advertisement

Twee factoren spelen een rol: het Doppler-effect en de beweging van de golven door het gat

Het Doppler-effect is een fysiek fenomeen dat bestaat uit een schijnbare verandering, ten opzichte van de oorspronkelijke waarde, van de frequentie of golflengte waargenomen door een waarnemer bereikt door een golf uitgezonden door een bron die beweegt ten opzichte van de waarnemer. Met andere woorden, het is de reden waarom het geluid van de motor van een rijdende auto steeds op een andere manier door het oor van een luisteraar wordt waargenomen, wanneer de auto nadert. Als het echter om ijs gaat, hebben zelfs de geluidsgolven van het vallende materiaal moeite om uit het gat in de sneeuw te komen en beginnen op de wanden van het gat terug te kaatsen.

Dit zou de reden zijn waarom zo'n eenvoudig geluid wordt geproduceerd door zo'n eenvoudige actie.

Advertisement