In dit Nederlandse dorp zijn de straten kanalen doorkruist door bruggen en bootjes

Janine image
door Janine

23 Februari 2020

In dit Nederlandse dorp zijn de straten kanalen doorkruist door bruggen en bootjes
Advertisement

Hoewel de schoonheid van de stad Venetië uniek is, zijn er veel steden en dorpen over de hele wereld die door de eeuwen heen hebben geprobeerd de stedelijke structuur van de stad met zijn duizend kanalen na te bootsen; in feite hebben veel van deze dorpen de geografische positie gemeen met Venetië, het feit dat de huizen zich rond kanalen ontwikkelen, en vooral het feit dat het vervoermiddel uit boten bestaat, en geen moderne. Vandaag verwelkomen wij je in Giethoorn, een vrolijk dorpje dat wordt beschouwd als "het Venetië van Nederland".

via Giethoorn Tourism

Advertisement

Dit middeleeuwse dorp ontstond in 1230 en heeft zich geleidelijk ontwikkeld rond de kanalen; het is eigenlijk geen toeval dat de transportmiddelen hier de zogenaamde "fluisterboten" zijn (omdat ze een zeer stille motor gebruiken) of, veel eenvoudiger, te voet de 176 bruggen oversteken die het dorp Giethoorn vormen.

Advertisement

Omdat de stad, die uit een sprookjesboek lijkt te komen, erg stil en vredig is dankzij het gebruik van "fluisterboten”, is het stadsbestuur er trots op om erop te wijzen dat in Giethoorn "het luidste geluid dat je normaal gesproken kunt horen, het gekabbel van een eend of het geluid van andere vogels is."

De eerste bewoners die het dorp Giethoorn in de 13e eeuw stichtten, vonden in de omgeving talloze veenlagen, en in de loop van de eeuwen groeven ze vele kuilen die het gebied van deze afzettingen bevrijdden. In de loop van de tijd zijn deze gaten geleidelijk omgevormd tot vijvers, meertjes, kanalen om over te steken.

Kortom, Giethoorn transformeerde zichzelf in een klein Venetië bestaande uit bewoonde eilandjes doorkruist door rustige waterstromen; door de eeuwen heen zijn deze eilanden verbonden met 176 bruggen die een nog sprookjesachtiger aspect geven aan het Nederlandse dorp...

Vandaag de dag kan het dorp Giethoorn door iedereen worden bezocht, zolang je je auto buiten het dorp laat en accepteert dat hier het enige denkbare vervoermiddel dat van de karakteristieke fluisterboten is; je kunt ook lange wandelingen maken door de 176 bruggen over te steken en dit sprookjesachtige dorp te vereeuwigen met onvergetelijke foto's.

Een betoverde plek, ver weg van de drukte van het hedendaagse leven, een toeristische bestemming die je minstens één keer in je leven moet hebben bezocht!

Advertisement