Sinds 1 maart 2020 is in Luxemburg officieel al het openbaar vervoer gratis

Janine image
door Janine

06 Maart 2020

Sinds 1 maart 2020 is in Luxemburg officieel al het openbaar vervoer gratis
Advertisement

Met een bevolking van 602.000 inwoners is Luxemburg een van de kleinste landen van Europa, maar al tientallen jaren kampt het met problemen in verband met intensief verkeer in openbaar en particulier vervoer. Maar dit gaat allemaal veranderen. Vanaf 1 maart 2020 is al het openbaar vervoer - treinen, trams en bussen - in het land gratis. De regering hoopt dat dit het verkeer zal verlichten en voordelen voor het milieu zal opleveren, aldus Dany Frank, woordvoerder van het ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken.

via CNN

Advertisement
PeakPx

PeakPx

Luxemburg, door land omgeven, is een van de rijkste landen van Europa, met het hoogste BBP per hoofd van de bevolking in de Europese Unie; de hoge huisvestingskosten, met name in de stad Luxemburg, zorgt ervoor dat zich dagelijks meer dan 180.000 mensen verplaatsen uit omliggende plaatsen. In 2016 registreerde Luxemburg 662 auto's per 1.000 mensen en autorijden is een "primaire vorm van vervoer" voor pendelaars, volgens een rapport van 2017 door het ministerie van duurzame ontwikkeling en infrastructuur. In 2017 brachten bestuurders in de stad Luxemburg gemiddeld 33 uur in de file door. De situatie is slechter dan de Europese steden Kopenhagen en Helsinki, die een bevolking hebben die vergelijkbaar is met het hele land Luxemburg, maar bestuurders uit beide steden brachten slechts gemiddeld 24 uur in het verkeer door.

Het Luxemburgse openbaarvervoersysteem bestrijkt het hele land en kost $562 miljoen per jaar om te functioneren, en levert ongeveer $46 miljoen aan kaartverkoop op, volgens het ministerie: “Het land is momenteel echt in een uitstekende staat. Wij, de overheid, willen dat mensen profiteren van een goede economie."

Advertisement
PeakPx

PeakPx

Geoffrey Caruso, professor aan de Universiteit van Luxemburg en aan het sociaal-economische onderzoeksinstituut van Luxemburg vreest echter dat gratis vervoer onbedoeld mensen, die normaal door stedelijke gebieden lopen of fietsen, ervan zou weerhouden om gratis vervoermiddelen te nemen, en voegt daaraan toe dat het nieuwe regime echter belangrijke veranderingen zou kunnen veroorzaken in het Europese land gezien de “afhankelijkheid” van Luxemburgers van het autorijden.

Een jarenlange verwachte verandering voor een van de rijkste landen van de Europese Unie, in de hoop dat een dergelijk besluit zich, zij het met zeer uiteenlopende geografische beperkingen, kan uitstrekken tot andere delen van de planeet.

Advertisement