NASA-satellieten wijzen op de drastische vermindering van stikstofdioxide in China sinds het uitbreken van het coronavirus

Janine image
door Janine

05 Maart 2020

NASA-satellieten wijzen op de drastische vermindering van stikstofdioxide in China sinds het uitbreken van het coronavirus
Advertisement

De nieuwe satellietbeelden vrijgegeven door NASA en ESA (European Space Agency) laten zien hoe drastisch de vervuilingsgraad in de Aziatische staat China is gedaald sinds het uitbreken van het coronavirus. Dit omdat een van de belangrijkste en tegelijkertijd meest duidelijke gevolgen van de epidemie de drastische vermindering van het verkeer en de aanzienlijke afname van de productie en het werk van de honderdduizenden fabrieken in het land is geweest.

via CNN

Advertisement
NASA

NASA

De beelden vergeleken door NASA- en ESA-satellieten benadrukken de drastische verlaging van stikstofdioxidegehalte in de lucht, in de periode van 1 tot 20 januari 2020 vergeleken met de satellieten die verwijzen naar de periode tussen 10 en 25 februari; in het tweede geval zijn de sporen van het gas nauwelijks zichtbaar. Stikstofdioxide is een geelbruin gas dat wordt uitgestoten door motorvoertuigen, energiecentrales en industriële fabrieken en kan in het algemeen ademhalingsproblemen zoals hoesten, astma en moeite met ademhalen veroorzaken.

NASA-wetenschappers beweerden unaniem dat de grootste daling in stikstofdioxidegehalte aanvankelijk werd geregistreerd in het stadsgebied van Wuhan, de haard van het coronavirus, en later in de provincie Hubei.

Advertisement
NASA

NASA

"Dit is de eerste keer dat ik zo'n dramatische daling over zo'n groot gebied heb gezien bij een specifieke gebeurtenis,” zei Fei Liu, onderzoeker van de luchtkwaliteit bij Goddard Space Flight Center van NASA, in een verklaring. Vervuiling daalt meestal rond het nieuwe jaar wanneer veel bedrijven sluiten voor de feestdagen, maar onderzoekers geloven dat deze daling meer is dan alleen een vakantie of een klimaatgerelateerd effect, juist omdat de tijd van de traditionele vieringen van het begin dit jaar samenviel met de drastische maatregelen die de Chinese overheid had genomen om de epidemie te verminderen.

"Dit jaar is de vermindering van stikstofdioxide in de lucht groter dan in de afgelopen jaren en heeft het langer geduurd", zei Liu. En natuurlijk laten de satellietbeelden van NASA ons op een concrete manier zien hoe paradoxaal genoeg een epidemie 's werelds op een na grootste economische macht kan transformeren in een onvrijwillig “groene” natie. Hoewel waarschijnlijk voor een beperkte periode.

Advertisement