In Groenland ging alleen al in de maand juli van 2019 197 miljard ton ijs verloren - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In Groenland ging alleen al in de maand…
Meer dan 80% van de mensen verkeken zich op deze drie wiskundige vragen. Behoor jij tot de overige 20%? Bij mannen wijzen deze 14 signalen erop dat hun depressie toeneemt

In Groenland ging alleen al in de maand juli van 2019 197 miljard ton ijs verloren

696
Advertisement

Ook Groenland lijdt onder de negatieve gevolgen van de veranderingen in het klimaat die te wijten zijn aan milieuvervuiling. Deze regio bevindt zich in de buurt van de Noordpool. In dit gebied, dat bestaat uit grote groene longen en permanent ijs is in negatieve zin een record waargenomen in juli 2019. In deze maand heeft Groenland ongeveer 197 miljard ton ijs verloren. Dat is evenveel als 217 miljard ton gesmolten water afkomstig van de ijskap. Hier zijn alle cijfers die horen bij deze traag verlopende milieuramp.

via: CNN

Dit massale smeltproces kende precies op 31 juli 2019 zijn hoogtepunt of dieptepunt, zo je wil. Toen is er ongeveer 10 miljard ton ijs gesmolten en in de oceaan terechtgekomen. Volgens de cijfers van de Washington Post is dit het slechtste resultaat voor Groenland sinds 2012, toen de ijskap met 97% was geslonken. Hoewel de kap in 2019 met 56% is gesmolten, hebben temperaturen van 6 á 7 graden boven het gemiddelde ervoor gezorgd dat de zeespiegel met 0,5 millimeter is gestegen.

In juni en juli 2019 bereikte het kwik hele hoge temperaturen, de hoogste die ooit zijn gemeten. Als gevolg hiervan is het ijs gaan smelten. Bovendien is naast deze recordtemperaturen ook de grootste hoeveelheid koolstofdioxide ooit gemeten in de lucht in 800.000 jaar.

foto: NASA

Dit alles heeft op de lange termijn tot gevolg dat het smelten nog sneller zal gaan, dat het waterpeil in zeeën en oceanen aanzienlijk stijgt, dat stormen op verschillende plekken op aarde merkbaar erger zullen worden. Daarnaast zullen in verschillende gebieden miljoenen mensen vluchten als gevolg van de hoge temperaturen en gaandeweg grote delen van de wereld onbewoonbaar worden en onherbergzaam.

Het is echter nog niet te laat om deze ramp die in het verschiet ligt voor de aarde, te stoppen. Maar, zoals we kunnen zien aan het voorbeeld Groenland moeten we effectief en zo snel mogelijk ingrijpen.

Bron:

 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt