In deze boekwinkel "betaal" je met plastic: wie 10 flessen bij zich heeft, krijgt een boek - Curioctopus.nl
x
In deze boekwinkel "betaal" je met plastic:…
Dit meisje versierde de nieuwe auto van haar partner met de hand met mooie 12 foto's van Corgi’s met een schattige en hilarische houding van afkeuring

In deze boekwinkel "betaal" je met plastic: wie 10 flessen bij zich heeft, krijgt een boek

13 Maart 2020 • Door Janine
840
Advertisement

Het probleem van plasticvervuiling is een ernstige zaak, die vrijwel elk deel van de planeet dat ons huisvest, treft. Het is in feite niet meer mogelijk om te denken of te doen alsof het ons niet aangaat of ons alleen van een afstand bezighoudt. Plastic is overal, we gebruiken het in enorme hoeveelheden en we verspreiden het in het milieu, ten koste van de natuur en de kostbare ecosystemen waaruit het bestaat.

Om deze reden telt elk klein gebaar veel meer dan we denken. En gelukkig zijn er in de wereld lovenswaardige initiatieven om de vervuiling te beperken. Net als die van de Italiaanse vereniging Plasticaqquà die dankzij een groep vrijwilligers een activiteit heeft opgezet die zowel nuttig is voor de cultuur als voor het milieu.

"Een gratis boek voor elke 10 plastic flessen": de slogan zegt al veel over het initiatief waar we het over hebben. In Italië, in de Apulische stad Taranto, kan iedereen die lege flessen water en frisdranken naar de vereniging brengt, zijn favoriete boeken mee naar huis nemen. Allemaal dankzij de Ecolibreria, een plek die, in de Pineta Cimino van de stad, vol staat met volumes van elke auteur en elk genre geschonken door boekhandels, verenigingen en particulieren en beschikbaar gesteld aan iedereen die eraan bijdraagt het plastic niet te verspreiden.

Hier komen cultuur en recycling samen in een echt lovenswaardige en succesvolle combinatie. Lezen is in feite een activiteit die altijd moet worden gepromoot en ondersteund, evenals recycling. Dankzij deze speciale "ecologische ruilhandel" kun je in de speciale Apulische boekwinkel beide in één keer doen. Het initiatief, gepromoot via sociale netwerken en daarbuiten, is al een succes en de organisatoren hebben veel vertrouwen in de toekomst.

Advertisement

Honderden plastic flessen en flacons werden verzameld en ingeruild voor tientallen gedoneerde boeken. Romans, klassiekers, kinderliteratuur: degenen die plastic naar de Ecolibreria brachten, hadden een grote keuze aan boeken die ze ervoor in de plaats kregen. De hoop is dat dergelijke initiatieven kunnen doorgaan en een steeds grotere verspreiding zullen hebben, nieuwsgierigheid en cultuur zullen koesteren en het milieu zullen beschermen.

Tags: CultureelGreenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt