“Het Coronavirus herinnert ons eraan dat de wereld niet van ons is”: de heldere overdenking van Pepe Mujic

door Janine

10 April 2020

“Het Coronavirus herinnert ons eraan dat de wereld niet van ons is”: de heldere overdenking van Pepe Mujic
Advertisement

In een tijd als die we nu meemaken waarin de Covid-19-epidemie zeer snel is uitgegroeid tot een wereldwijde pandemie, hebben we ten koste van onszelf geleerd dat het leven van ieder van ons kwetsbaar is, de weinige zekerheden die we dachten te hebben zijn binnen een paar weken vervaagd. We zijn allemaal, in elk deel van de wereld, gedwongen in huis opgesloten, wachtend tot de curve van de besmetting aanzienlijk vermindert, terwijl buiten de Natuur, onverschillig voor de mensen, haar gang gaat.

via Annedotica Magazine

Advertisement
Flickr

Flickr

De voormalige president van Urugay, Josè "Pepe" Mujica, die altijd zeer attent is geweest in tijden van het milieubewustzijn en het behoud van de natuur en onze natuurlijke habitat, heeft zichzelf opengesteld voor een mooie overdenking in deze pandemische tijden, waar de verspreiding van het Coronavirus ons eraan herinnert dat de wereld waarin we leven, de planeet die ons herbergt, niet van ons is zoals we denken: "Maar laten we ons niet misleiden... het is geen ecologisch probleem, maar een politiek probleem. De mens heeft nog nooit zoveel middelen, capaciteiten en kapitaal gehad om deze fenomenen van vernietiging van de planeet te stoppen. We gaan richting een "ecologische holocaust" en ze bereiden een gigantische pan voor om ons in te bakken.”

 

Advertisement
Pixnio

Pixnio

De grote verandering die we zouden kunnen maken in deze periode van grote (gedwongen) eenzaamheid en persoonlijke overdenkingen, is te proberen wat innerlijk geluk te vinden. Zoals Mujica zegt: "De ergste eenzaamheid is wat we binnenin hebben; het is tijd om te mediteren. Praat tegen jezelf en probeer je een raam in de lucht voor te stellen. Tegen ieder van jullie die zich verdrietig en ontmoedigd voelt door deze momenten, zeg ik: zolang je een reden om te leven en te vechten hebt, heb je geen tijd voor verdriet."

Wijze woorden die ons serieus na doen denken over onszelf en de planeet om ons heen. Woorden die we voor altijd bij ons moeten houden en moeten koesteren, vooral in moeilijke tijden als deze.

 

Advertisement