Waarom zijn er geen parachutes aan boord van vliegtuigen voor de passagiers?

Janine image
door Janine

08 Juli 2020

Waarom zijn er geen parachutes aan boord van vliegtuigen voor de passagiers?
Advertisement

We zijn er zeker van dat velen van jullie nooit in een vliegtuig zijn gestapt uit angst voor het vliegen en uit hoogtevrees; wees gerust, want statistisch gezien is het vliegtuig een van de veiligste transportmiddelen die er zijn; volgens een statistiek vonden de meeste luchtvaartongevallen plaats tijdens de vertrek- of landingsfase, daarom zijn vliegtuigen niet van parachutes voorzien voor passagiers in nood op de meest voorkomende commerciële vluchten. En voor deze afwezigheid is een heel specifieke reden.

via BBC Future

Advertisement
Wallpaper Flare

Wallpaper Flare

Zo hebben bijvoorbeeld militaire vliegtuigen, zoals gevechtsvliegtuigen, verschillende parachutes die passagiers kunnen gebruiken in tijden van extreme noodsituaties. In dergelijke situaties is uit het vliegtuig springen misschien hun enige optie om te overleven; toch zijn de passagiers van militaire vliegtuigen getraind om een ​​parachute te gebruiken, terwijl die van lijnvluchten… niet!

Parachutespringen is namelijk buitengewoon complex en vereist uren professionele training. Zelfs de eenvoudigste vorm van parachutespringen, bekend als tandem-parachutespringen (waarbij je gedurende het hele proces aan een expert vastgebonden bent), vereist ten minste een uur training; kortom, een praktijk die in twee specifieke gevallen kan worden toegepast: in leven of dood situaties of als extreme sport.

Advertisement
Pikrepo

Pikrepo

Parachutespringen vindt bovendien plaats na zorgvuldige afweging en planning. Sprongen in de diepte zijn bijvoorbeeld altijd vooraf gepland. Parachutisten weten van tevoren waar ze zullen springen, wat ze moeten doen en wanneer ze het moeten doen, en zelfs een kleine verandering in de weersomstandigheden kan de annulering van de hele operatie veroorzaken.

Kort gezegd: parachutespringen is geen spelletje en vergt veel voorbereiding; om deze reden hebben lijnvluchten met passagiers deze noodoptie niet: mensen zonder enige vorm van ervaring zouden niet kunnen springen!

Pikist

Pikist

De snelheid van vliegtuigen is een ander aspect dat parachutespringen bijna onmogelijk maakt. Tijdens zijn reis op grote hoogte kan een Boeing bijvoorbeeld snelheden bereiken van 600 mijl per uur. Luchtverkeersleiders wijzen doorgaans snelheid en hoogte toe, en langere vluchten reizen doorgaans hoger dan de gemiddelde hoogte van 10.000 tot 12.000 meter. Kortom, springen vanaf deze hoogte, wanneer het vliegtuig zo snel vliegt, kan zelfs fataal zijn!

Statistisch gezien vinden de meeste vliegtuigongevallen plaats tijdens het opstijgen en landen. Volgens een statistiek vonden van 2003 tot 2012 slechts 9% van alle dodelijke ongevallen op grote hoogte plaats terwijl het vliegtuig onderweg was; een van deze ongevallen heeft plaatsgevonden als gevolg van onweer; in dergelijke gevallen zijn parachutes nutteloos tijdens het opstijgen en landen, maar het kan zelfs nog gevaarlijker zijn om vanuit een vliegtuig parachute te springen tijdens een onweersbui.

Dus de volgende keer dat je je afvraagt ​​waarom er geen noodparachute aan boord is... weet je het antwoord!

Advertisement