7 merkwaardige feiten over het menselijk brein die ons ertoe aanzetten er nog beter voor te zorgen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
7 merkwaardige feiten over het menselijk…
18 mensen die hun dag beslist op de slechtste manier begonnen 14 keer waarin ontwerpers projecten hebben gemaakt die uniek zijn wat betreft schoonheid en bruikbaarheid

7 merkwaardige feiten over het menselijk brein die ons ertoe aanzetten er nog beter voor te zorgen

Door Janine
714
Advertisement

Het menselijk brein is een fundamenteel orgaan dat in staat is om veel functies tegelijkertijd uit te voeren. Het is in de loop van de duizenden jaren geëvolueerd om zich aan te passen aan de behoeften van de omgeving en is de grootste onder zoogdieren geworden in vergelijking met lichaamsgrootte.

Het kan en moet worden verzorgd door middel van voeding, mentale en fysieke beweging. Hieronder hebben we 7 merkwaardige feiten over dit orgaan verzameld die je misschien nog niet kende.

foto: Marco Verch
  • 1. Chronische stress kan veranderingen aan de hersenen veroorzaken. Veel studies lijken te suggereren dat de constante productie van het stresshormoon cortisol verband houdt met een vermindering van de grijze massa.
  • 2. De hersenen kunnen geen pijn voelen. In feite zijn er geen pijnreceptoren in de hersenen. Hoofdpijn wordt veroorzaakt door zenuwen in andere structuren, zoals bloedvaten of spieren.
  • 3. De hersenen bestaan ​​voor 60% uit vet. Deze samenstelling maakt het het dikste orgaan van het lichaam.
  • 4. Er zijn voedingsmiddelen die de hersenen helpen. Walnoten, zalm, pure chocolade, bosbessen, groene thee, broccoli en kurkuma hebben allemaal een gunstig effect op verschillende hersenfuncties.
foto: pikrepo.com
  • 5. Het is niet waar dat we maar 10% van de hersenen gebruiken. Dit is een excuus om onze tekortkomingen te rechtvaardigen. Onderzoekers zijn geneigd te zeggen dat we bijna alle grijze stof gebruiken, al daalt het percentage in rustmomenten.
  • 6. Het gewicht van een menselijk brein is ongeveer 1,3 kg. Ditt kan echter sterk variëren van persoon tot persoon.
  • 7. De hersenen nemen 3% van het lichaamsgewicht voor hun rekening, maar gebruiken 20% van de energie. Om zenuwcellen gezond te houden en neuronen te laten werken, is meer energie nodig dan enig ander orgaan.
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt