7 merkwaardige feiten over het menselijk brein die ons ertoe aanzetten er nog beter voor te zorgen

Janine image
door Janine

13 September 2020

7 merkwaardige feiten over het menselijk brein die ons ertoe aanzetten er nog beter voor te zorgen
Advertisement

Het menselijk brein is een fundamenteel orgaan dat in staat is om veel functies tegelijkertijd uit te voeren. Het is in de loop van de duizenden jaren geëvolueerd om zich aan te passen aan de behoeften van de omgeving en is de grootste onder zoogdieren geworden in vergelijking met lichaamsgrootte.

Het kan en moet worden verzorgd door middel van voeding, mentale en fysieke beweging. Hieronder hebben we 7 merkwaardige feiten over dit orgaan verzameld die je misschien nog niet kende.

Advertisement
Marco Verch

Marco Verch

  • 1. Chronische stress kan veranderingen aan de hersenen veroorzaken. Veel studies lijken te suggereren dat de constante productie van het stresshormoon cortisol verband houdt met een vermindering van de grijze massa.
  • 2. De hersenen kunnen geen pijn voelen. In feite zijn er geen pijnreceptoren in de hersenen. Hoofdpijn wordt veroorzaakt door zenuwen in andere structuren, zoals bloedvaten of spieren.
  • 3. De hersenen bestaan ​​voor 60% uit vet. Deze samenstelling maakt het het dikste orgaan van het lichaam.
  • 4. Er zijn voedingsmiddelen die de hersenen helpen. Walnoten, zalm, pure chocolade, bosbessen, groene thee, broccoli en kurkuma hebben allemaal een gunstig effect op verschillende hersenfuncties.
Advertisement
pikrepo.com

pikrepo.com

  • 5. Het is niet waar dat we maar 10% van de hersenen gebruiken. Dit is een excuus om onze tekortkomingen te rechtvaardigen. Onderzoekers zijn geneigd te zeggen dat we bijna alle grijze stof gebruiken, al daalt het percentage in rustmomenten.
  • 6. Het gewicht van een menselijk brein is ongeveer 1,3 kg. Ditt kan echter sterk variëren van persoon tot persoon.
  • 7. De hersenen nemen 3% van het lichaamsgewicht voor hun rekening, maar gebruiken 20% van de energie. Om zenuwcellen gezond te houden en neuronen te laten werken, is meer energie nodig dan enig ander orgaan.
Advertisement