Deze cartoon illustreert perfect de uitdagingen waarmee werkende vrouwen elke dag worden geconfronteerd

Janine image
door Janine

14 Oktober 2020

Deze cartoon illustreert perfect de uitdagingen waarmee werkende vrouwen elke dag worden geconfronteerd
Advertisement

Ondanks de strijd en de bewustwording die de afgelopen decennia hebben plaatsgevonden, moet worden toegegeven dat we zelfs vandaag de dag nogal verankerd zijn in het idee dat het beheer van het huis en het gezin bovenal het voorrecht is van vrouwen: de bijdrage van mannen wordt vaak gezien als een extra hulp en in sommige opzichten niet verschuldigd.

Deze ongelijkheid wordt duidelijk nog moeilijker te handhaven wanneer beide ouders bijdragen aan de gezinsfinanciën, oftewel in het geval van werkende moeders. Naast de toewijding om een carrière na te streven, eindigen ze vaak met veel dagelijkse taken, zoals boodschappen doen, de organisatie rond de kinderen, de was doen of eten klaarmaken.

Hoewel de situatie de afgelopen jaren is verbeterd, ligt het onderwerp nog steeds erg gevoelig: de weerklank die onderstaande cartoon kreeg, gemaakt door de Peruaanse politieke illustrator Carlin, heeft dit bevestigd.

via scarymommy.com

Advertisement
Deze cartoon illustreert perfect de uitdagingen waarmee werkende vrouwen elke dag worden geconfronteerd - 1

De cartoon ging de wereld over nadat hij was getweet door de Indiase miljardair Anand Mahindra: de man legde uit dat hij, na een uitputtende week op zijn kleinzoon te hebben gepast, zich goed kon inleven in de duizenden werkende moeders, die zeker niet op gelijke voet vechten in de moeilijke arbeidswereld.

In feite zien we in de cartoon mannen en vrouwen die op het punt staan een race te lopen, die metaforisch het beroepsleven vertegenwoordigt. Als mannen echter voor een vrije weg staan, moeten vrouwen de obstakels van het dagelijks leven overwinnen; en alsof dat nog niet genoeg is, moeten ze dit doen met hoge hakken en elegante jurken, om dat culturele paradigma te onderstrepen dat impliciet van vrouwen een meer rigide aandacht voor het uiterlijk vraagt.

Advertisement