Deze "ijzeren vis" slaagt erin om bloedarmoede bij kinderen op een goedkope en effectieve manier te genezen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze "ijzeren vis" slaagt erin om bloedarmoede…
Deze vogel is half mannelijk en half vrouwelijk - een fascinerende zeldzaamheid in de natuur 19 gedenkwaardige foto's waarbij de achtergrond veel interessanter is dan de scènes op de voorgrond

Deze "ijzeren vis" slaagt erin om bloedarmoede bij kinderen op een goedkope en effectieve manier te genezen

Door Janine
973
Advertisement

Bloedarmoede is een meer algemene medische aandoening dan je denkt. Vooral bij kinderen zijn een gebrek aan ijzer en hemoglobine in het bloed helaas vrij terugkerende klinische problemen. Specifieke onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat de meeste kinderen tot 3 jaar dagelijks niet genoeg ijzer binnenkrijgen.

Dit geldt des te meer - en ernstiger - voor arme kinderen, in al die situaties waarin mensen niet de juiste dagelijkse voedingsinname hebben. Een juiste voeding ligt namelijk niet altijd binnen ieders bereik, net als de mogelijkheid om gerichte behandelingen uit te voeren of supplementen in te nemen. Met dit probleem in gedachten bedacht Dr. Christopher Charles een briljant en goedkoop idee, dat perfect bleek te zijn voor het verbeteren van de gezondheid van veel kinderen in nood, en niet alleen.

We hebben het over de Lucky Iron Fish, een kleine vis die tijdens het koken in potten en pannen wordt geplaatst, zodat het de juiste hoeveelheid ijzer in de gerechten kan vrijmaken om de kleintjes en hun families op de juiste manier te voeden. Een uitvinding die Charles ontwikkelde na een bezoek aan een land als Cambodja, waar de economische omstandigheden van veel mensen het niet toelaten dat kinderen de juiste voeding krijgen, met als gevolg gevallen van bloedarmoede door ijzertekort.

De unieke "ijzervis", gecreëerd door Dr. Charles en een uitgebreid Canadees onderzoeksteam, streeft er dus naar om actief het grootste voedingstekort ter wereld te bestrijden, namelijk dat van ijzer. En de keuze om dit object de vorm van een vis te geven, is niet toevallig. In Cambodja wordt dit dier zelfs als een gelukssymbool beschouwd. Als het op het gebruik ervan aankomt, voegen lokale gemeenschappen het graag toe bij het koken van hun maaltijden.

Advertisement

Eenmaal gekookt, moet de ijzeren vis uit potten en pannen worden gehaald, gewassen, gedroogd en zorgvuldig worden bewaard, om de volgende keer opnieuw te worden gebruikt. Volgens wat is aangetoond door verschillende wetenschappelijke onderzoeken die gedurende meerdere jaren op dit specifieke object zijn uitgevoerd, zou het supplement echt in staat zijn om het ijzertekort van veel kinderen te compenseren en hoeveelheden vrij te geven die duidelijk aanvaardbaar zijn voor het lichaam.

Het doel is om deze grijze vis te perfectioneren en uit te breiden naar vele andere arme contexten waar hij erg nuttig zou kunnen zijn. We hopen dat steeds meer kinderen op de beste manier zullen opgroeien dankzij goedkope en intelligente ontdekkingen zoals deze.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt