Met 1 uur in een warm bad liggen verbrand je net zoveel calorieën als in een halfuur wandelen

door Skip

13 Maart 2018

Met 1 uur in een warm bad liggen verbrand je net zoveel calorieën als in een halfuur wandelen
Advertisement

Het valt niet te ontkennen dat in de buitenlucht zijn voordelen biedt (en dan hebben het nog niet over die van de zee) ook al wordt dat te vaak vergeten. Maar uitgaande van wat er uit een onderzoek is gekomen dat is gedaan door de Loughborough University (Engeland), levert een uurtje in een warm bad liggen hetzelfde aantal verbrande calorieën op als een wandeling van dertig minuten. Het experiment is uitgevoerd om te onderzoeken of er over kan worden gegaan op thermale kuren voor mensen die niet in staat zijn om te kunnen sporten en de kans lopen om stofwisselingsziekten te krijgen.

via theconversation.com

Advertisement

Klaar voor een lekker warm bad?

Klaar voor een lekker warm bad?

Pixabay.com

Dat heb je goed begrepen: een uur lang lekker relaxen in een bad vol warm water laat je evenveel calorieën verbranden als een wandeling van dertig minuten in de buitenlucht, m.a.w. ongeveer 130 calorieën!
Het onderzoek gaf interessante resultaten op na twee proeven die werden gedaan bij een groep van 14 mannen: bij de eerste moest een deel van de vrijwilligers een uur fietsen en de anderen een uur weken in een bad met water van 40°C. Het doel was om de lichaamstemperatuur met één graden te laten te stijgen en de effecten van het fietsen te vergelijken met die van het zogenaamde passieve opwarmen.  
Naast de calorieënkwestie werd er de 24 uur daarna waargenomen dat de suikerwaardes in het bloed van de mensen die een bad hadden genomen ongeveer een 10% lagere piek in de suikerspiegel hadden dan de anderen. De studie lijkt te suggereren dat passief de lichaamstemperatuur verhogen, dit natuurlijk wel met de nodige medische voorzorgsmaatregelen, een zinvolle behandeling zou kunnen zijn voor ontstekingen bij mensen die niet in staat zijn om te kunnen sporten.

Ook al is dit niet het enige onderzoek waarbij deze mogelijkheid wordt verkend (in Finland zijn vergelijkbare onderzoeken gedaan), is het nemen van een lekker warm bad, als je tenminste geen last hebt van een te lage bloeddruk, zonder meer een van de meest effectieve manieren om te relaxen, een beetje tijd voor jezelf nemen en je eigen geestelijk welzijn een boost te geven!

Bronnen:

https://theconversation.com/a-hot-bath-has-benefits-similar-to-exercise-74600
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23328940.2017.1288688

Advertisement