Werkstress? Na jarenlange studie wordt een burn-out officieel erkend als een ziekte - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Werkstress? Na jarenlange studie wordt…
Het recept om langer te leven? Elke dag een glas wijn en een stuk chocolade Een tennisbal en een paar eenvoudige bewegingen zijn genoeg om rugpijn te verlichten

Werkstress? Na jarenlange studie wordt een burn-out officieel erkend als een ziekte

756
Advertisement

Bij elke baan hoort een dosis angst en stress. Met sommige banen is dat erger: zorgberoepen (zoals artsen en verpleegkundigen) dragen een veel grotere last van verantwoordelijkheid met zich mee dan andere beroepen. Door de stress van deze beroepen te analyseren, bedacht de psycholoog Herbert J. Freudenberger in 1974 de term "burn-out" (in het nederlands: werkstress).

Nu is een burn-out officieel een ziekte geworden.

via: CNN
foto: Pixabay

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het orgaan van de Verenigde Naties dat toezicht houdt op de gezondheidstoestand van de Europese bevolking, heeft de burn-out (letterlijk “opgebrand zijn“) onlangs geclassificeerd als het pathologische resultaat van een stress producerend proces. Dit betekent dat werkgerelateerde stress in alle opzichten een echt syndroom is.

Het nieuws, in vergelijking met het onderzoek dat Freudenberger in de jaren zeventig en tachtig heeft uitgevoerd, is dat vandaag burn-out niet langer als een probleem wordt beschouwd dat alleen medische beroepen betreft, waar de last van verantwoordelijkheid bijzonder groot is, maar elk type beroep.

foto: Wikimedia

De oorzaken van deze nieuwe ziekte zijn gevarieerd:

  • overbelasting op het werk
  • gevoel van machteloosheid en gebrek aan controle
  • afwezigheid van erkenning
  • slecht gevoel van verbondenheid en gelijkheid tegenover collega's
  • geen naleving van de waarden van de werkcontext

Volgens de WHO ontwikkelt een burn-out zich van een enthousiaste en idealistische benadering van een nieuwe baan. Vervolgens, wanneer de hierboven beschreven oorzaken beginnen te verschijnen, wordt de persoon in een neerwaartse spiraal geduwd waarin het enthousiasme geleidelijk verdwijnt om plaats te maken voor frustratie. Aan het einde van de cursus valt de persoon volledig in apathie of neemt een agressieve houding aan.

Werkstress is een ziekte die niet moet worden onderschat. Het is belangrijk om het te identificeren en zo snel mogelijk te bestrijden, voordat het kan leiden tot een echte afkeer van iemands dagelijkse levensritme. Maar met de juiste psychotherapeutische hulp, kunnen we ertegen vechten.

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt