Ingenieurs hebben een speciale verf gemaakt die de temperatuur van gebouwen en auto's met wel 10°C minder kan verlagen - Curioctopus.nl
x
Ingenieurs hebben een speciale verf…
De grappige Leila Denmark, de super honderdjarige die de wereld van een epidemie heeft gered: een echte recordvrouw

Ingenieurs hebben een speciale verf gemaakt die de temperatuur van gebouwen en auto's met wel 10°C minder kan verlagen

31 Oktober 2020 • Door Janine
911
Advertisement

Vaak zorgt het zomerseizoen ervoor dat we te maken hebben met een bijna ondraaglijke hitte: en dat komt steeds vaker voor, gezien de klimatologische trends van de afgelopen jaren. De enige manier om de hitte te bestrijden, is door jezelf op te sluiten in huis met de airconditioner aan, maar we zijn ons terdege bewust van de energie- en milieukosten van deze apparaten. De Universiteit van Purdue, in de Verenigde Staten, heeft een witte verf ontwikkeld waarvan de functie met magie te maken lijkt te hebben: hij koelt de oppervlakken waarop hij wordt aangebracht, tot 10°C lager dan de omgeving.

via: purdue.edu

Volgens de ingenieurs die deze witte verf hebben gemaakt, is het in staat om alle oppervlakken waarop hij wordt aangebracht koel te houden: in vergelijking met de omgeving kan de temperatuur zelfs 10°C lager zijn.

Hoe werkt het? Simpel: het reflecteert tot 95,5% van de zonnestraling en straalt infraroodwarmte uit. Met andere woorden, de verf neemt nauwelijks zonlicht op en verdrijft de opgehoopte warmte. De werking lijkt sterk op die van de koelkast, maar zonder energie te verbruiken.

Alles is getest met een experiment met infraroodstralen, waardoor de temperatuurverschillen direct zichtbaar zijn door middel van verschillende kleurvlakken. Het beeld verkregen uit het experiment spreekt voor zich: het gedeelte van het oppervlak dat met de verf is geverfd, heeft een temperatuur van ongeveer 10°C lager!

Het gebruik van deze verf zou kunnen betekenen dat je zonder airconditioner kunt en in een koele omgeving kan leven zonder energie te verspillen.

Advertisement
foto: pxfuel

De ingenieurs willen echter graag iets verduidelijken: de verf verhoogt op geen enkele manier de opwarming van de aarde. De warmte die door de verf vrijkomt, komt in feite niet in de atmosfeer terecht, maar "in het universum, dat een oneindige put is", zegt Xiangyu Li, een onderzoeker die aan het project deelnam. De onderzoekers beweren zelfs dat de temperatuur op aarde nog lager zou zijn als een groot aantal gebouwen en oppervlakken (wegen, daken en auto's) met deze verf zou worden bedekt.

Stel je eens voor dat gebouwen, straten, daken en auto's in de stad met deze speciale verf zouden worden geverfd: we zouden in minder hete zomers kunnen leven, en de airconditioner niet meer nodig hebben!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt