Steeds meer Japanse stellen slapen apart: enquêtes en onderzoek verklaren deze "gezonde" keuze

Janine image
door Janine

07 November 2020

Steeds meer Japanse stellen slapen apart: enquêtes en onderzoek verklaren deze "gezonde" keuze
Advertisement

Als je werd verteld dat een stel, misschien getrouwd of dat al heel lang samenwoont, heeft besloten om apart te slapen, dan zouden de eerste gedachten over de "gezondheid" van die relatie zeker niet positief zijn. In feite kan zo'n beslissing een symptoom lijken van iets dat niet gaat zoals het zou moeten, van een intimiteit die er niet meer is, en afstand bewaren waar je meer verenigd zou moeten zijn.

Maar hoe vreemd het ook mag lijken, er zijn culturen waarin een paar dat in verschillende bedden slaapt - of zelfs in kamers - volkomen normaal is, een eigenschap die voor beiden als een voordeel wordt gezien. In Japan, een land dat ons altijd heeft gewend aan de meest uiteenlopende curiositeiten, is dit precies zo: veel stellen slapen apart, en de redenen daarvoor zijn meer dan overtuigend.

via The Japan Times

Advertisement
Pixy - foto di archivio

Pixy - foto di archivio

Geen verlies van intimiteit, geen problemen binnen de relatie: voor veel Japanners is de nacht doorbrengen in verschillende bedden of in aparte kamers volkomen normaal en is het alleen maar goed. Een verrassend groot aantal stellen in het Land van de Rijzende Zon kiest ervoor om van hun partner te scheiden wanneer het tijd is om te gaan slapen. De redenen? Volgens wat de Japanners zeggen, lijken ze behoorlijk geldig en belangrijk.

Advertisement
Pickpik - foto di archivio

Pickpik - foto di archivio

Allereerst kunnen verschillende slaap- en werktijden je dwingen je echtgenoot of echtgenote wakker te maken omdat je laat thuiskomt of vroeg moet opstaan, met duidelijke gevolgen voor de slaapkwaliteit. Daarnaast zijn er mensen die er de voorkeur aan geven direct in slaap te vallen en degenen die dit pas doen nadat ze wat tv hebben gekeken of een boek hebben gelezen, en apart slapen kan ervoor zorgen dat er in die zin meer onafhankelijkheid is. Rusteloze slaap, mensen die snurken en voorkeuren in termen van dekens en kamertemperatuur zijn andere redenen die door Japanse stellen worden genoemd die geïnterviewd zijn over deze gewoonte die steeds populairder wordt.

Pxhere

Pxhere

Paren met kinderen kiezen er dan ook bijna altijd voor om apart te slapen, aangezien moeders vaak besluiten dicht bij hun kleintjes te blijven, en enig onderzoek naar dit onderwerp heeft aangetoond dat er voordelen voor de kleintjes zijn die aan deze gewoonte verbonden zijn. Geschat wordt dat ongeveer 53% van de jonge stellen in Japan ervoor kiezen om 's nachts thuis “gescheiden” te zijn. Het is niet niks, en het is zeker geen gemakkelijk onderwerp, juist omdat het voor externe ogen de indruk kan wekken dat er een crisis gaande is.

Jason Thompson/Wikimedia

Jason Thompson/Wikimedia

De kwaliteit van slapen staat dus op de eerste plaats, gevolgd door respect voor de behoeften van anderen. Een eigenschap die het beste de Japanse filosofie weerspiegelt.

Wat vind jij? Is het om deze redenen de moeite waard om apart van je partner te slapen?

Advertisement