Deze trap werd verkozen tot beste optische illusie van 2020: ook al draai je hem om, hij is altijd naar rechts gericht - Curioctopus.nl
x
Deze trap werd verkozen tot beste optische…
Een Braziliaanse tandarts schenkt een nieuwe glimlach aan minder bedeelden: 20 foto's tonen hun ongelooflijke transformaties 20 keer waarin het perspectief ons in de maling nam door scènes te creëren die op het eerste gezicht moeilijk te begrijpen zijn

Deze trap werd verkozen tot beste optische illusie van 2020: ook al draai je hem om, hij is altijd naar rechts gericht

13 Januari 2021 • Door Janine
6.956
Advertisement

Wat iedereen kent als de Schröder-trap is een illustratie gemaakt door de Duitse natuurwetenschapper G. F. Schröder die, zo lijkt het, een heel normale reeks treden weergeeft (foto hieronder). De bijzonderheid die het beroemd heeft gemaakt, is het feit dat, zelfs als het vel waarop het is getekend, ondersteboven wordt gedraaid, het identiek blijft, met de treden die van links naar rechts afdalen. Dit is precies wat een optische illusie wordt genoemd, een afbeelding waarin ons vermogen om figuren te verwerken letterlijk wordt misleid met een interessant vervreemdingseffect.

Maar denk niet dat optische illusies alleen maar een tijdverdrijf zijn om op sociale netwerken te worden gepubliceerd: er is namelijk een echte jaarlijkse wedstrijd waarin de meest originele en effectieve worden uitgereikt; de 2020-editie zag de triomf van een moderne versie van de beroemde Schröder-trap.

De wedstrijd voor de beste illusie van het jaar wordt elk jaar georganiseerd door de Neural Correlate Society: het heeft tot doel de fijne kneepjes van visuele waarneming te onderzoeken (ten behoeve van het onderzoek), maar ook om briljante persoonlijkheden van over de hele wereld te belonen en te vieren.

De editie van 2020 zag de wiskundige Kokichi Sugihara triomferen, met een driedimensionale transpositie van de beroemde trap van de Duitse wetenschapper.

Met zijn creatie bedriegt Sugihara perfect de geest van de kijker: de trap verschijnt in feite met de treden naar rechts afdalend, maar wanneer hij 180 graden om de verticale as wordt gedraaid, verandert hij niet van oriëntatie, zoals je zou verwachten, maar keert hij terug naar zijn originele positie: een merkwaardig effect dat onze ogen even in de war brengt.

Advertisement

Het resultaat lijkt nog desoriënterender als een kleine rode kegel bovenaan de trap wordt geplaatst: na de rotatie lijkt het naar de laatste trede te zijn gegaan.

Als je de video volledig wilt zien, klik dan op een van de links onder de afbeeldingen of op onderstaande link: het is echt de moeite waard!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt