Hij maakt een apparaat waarmee zijn kat op voedsel kan jagen

Janine image
door Janine

24 April 2021

Hij maakt een apparaat waarmee zijn kat op voedsel kan jagen
Advertisement

Katten zijn roofdieren en hebben fysieke kenmerken waardoor ze zeer bekwame jagers zijn. Natuurlijk vinden we het moeilijk voor te stellen dat katten - vooral huiskatten - gaan jagen: we zijn gewend om ze als huisdier te beschouwen en te behandelen. Ze hoeven niet voor eten te zorgen, want we serveren het hen in comfortabele voerbakken. Maar katten zijn roofdieren en, zelfs als wij het soms vergeten, herinneren zij ons eraan door ons wat "cadeautjes" te brengen. Ze spelen met verborgen balletjes in huis, jagen op hagedissen in de tuin en klimmen in bomen om de vogels lastig te vallen. Ben Millam, zich bewust van de aard van zijn huisdier, heeft een structuur gebouwd waardoor zijn kat zijn jachtinstinct terug kan vinden.

via awesomeinventions.com

Advertisement
Ben Millam/Youtube

Ben Millam/Youtube

Het ontbreekt Ben zeker niet aan creativiteit en vindingrijkheid: hij bouwde een ongelooflijk apparaat om zijn kat, genaamd Monkey, op voedsel te laten jagen. Hij leerde hem om verstopte plastic ballen in huis te zoeken en ze in dit apparaat te gooien. Elke keer dat Monkey de bal vindt, brengt hij het naar het apparaat en plaatst deze in een blauwe kom. Wanneer de machine de ballen herkent, activeert hij de feeder en vult zo een bak met voedsel.

Advertisement
Ben Millam/Youtube

Ben Millam/Youtube

Monkey werd eerst onderworpen aan "clicker training", dat is een training gebaseerd op positieve versterking: elke keer dat de kat de gewenste handeling uitvoerde, ontving hij een beloning. Het kostte tijd en geduld voordat Monkey zich het hele mechanisme eigen kon maken en de functie ervan kon begrijpen, maar Ben voelt zich tevreden dat hij erin geslaagd is zijn "experiment" te voltooien.

Ben Millam/Youtube

Ben Millam/Youtube

Waar kwam dit idee vandaan? Ben had gelezen waarom katten altijd dezelfde gebieden verkennen - ze doen het om hun territorium te onderzoeken en het is een vorm van jagen. De man vroeg zich dus af "wat als de kat, terwijl hij op jacht was, zijn prooi vond?". Volgens Ben had het een beloning kunnen zijn die de kat naar een gelukkiger en meer vervuld leven zou leiden, ondanks dat hij thuis woonde. In plaats van zijn voerbak te vullen met brokken, blikjes of ander voer, verstopt Ben de ballen in huis en gaat de kat meteen op jacht, klaar om voor zijn eigen maaltijd te zorgen. Hierdoor kan hij actief zijn, bewegen, snuffelen en zijn jachtgeest voeden. Wat vind je van deze uitvinding en het idee erachter?

Advertisement