Twee studenten vinden een door zonne-energie verwarmd hondenhok uit om zwerfhonden en katten te redden van de winterkou

Janine image
door Janine

21 Maart 2019

Twee studenten vinden een door zonne-energie verwarmd hondenhok uit om zwerfhonden en katten te redden van de winterkou
Advertisement

Hoe vaak ben je geen zwerfdieren tegengekomen die behoefte hadden aan zorg, genegenheid en een warm en comfortabel dak waar ze zichzelf kunnen beschermen tegen het weer?

Een paar Turkse studenten ontwierpen het meest goedkope en ecologische antwoord op het wijdverspreide probleem van zwerfdieren door een hondenhok verwarmd door zonne-energie te patenteren op zoek naar een baasje. Een perfecte oplossing tegen ongunstige temperaturen.

aa.com.tr

aa.com.tr

Oğuz Özgür en Ahmet Ercan Kaya van de Ahmet Yakupoğlu kunstacademie in de provincie Kütahya in Turkije hadden het briljante idee toen ze zich realiseerden dat de zwerfhonden die op hun binnenplaats leefden zwaar te lijden hadden onder de koude temperaturen van het winterseizoen.

Ondersteund door Muzaffer Efe, leraar biologie, hebben de twee Turkse studenten het project van met zonne-energie verwarmde hondenhokken een beetje bij toeval bedacht, met wat geluk. Oğuz Özgür en Ahmet Ercan Kaya maakten de voorbereiding van het project en verzamelden alle benodigde materialen. Ze haalden 100 Turkse lires op, gelijk aan ongeveer 17 Amerikaanse dollars en iets minder dan 17 euro, waarmee ze de hele ontwikkelingsfase dekten.

Advertisement
aa.com.tr

aa.com.tr

De werking van op zonne-energie aangedreven hokken is heel eenvoudig: de kleine bedden voor zwerfdieren verzamelen de zonnestralen door panelen die deze energie opslaan in een batterij, deze laatste zet vervolgens de warmte over op een mat die zich op de basis van de kennel bevindt om de dieren in een warme en comfortabele ruimte te houden.

Muzaffer Efe, professor in de biologie, zei dat hij trots was op het project van zijn twee studenten, waarbij hij benadrukte hoe de uitvinding niet alleen uitstekende technische functies vervult maar ook en vooral een belangrijke menselijke en sociale waarde heeft. Een project waarvan we hopen dat het zich zal verspreiden naar andere landen.

Ivan Bandura/Wikimedia

Ivan Bandura/Wikimedia

Advertisement