"Ik moest zojuist 4 kittens af laten maken, steriliseer je dieren": de uitbarsting van een dierenarts

Janine image
door Janine

02 Mei 2021

"Ik moest zojuist 4 kittens af laten maken, steriliseer je dieren": de uitbarsting van een dierenarts
Advertisement

Het steriliseren van huisdieren is altijd een nogal controversieel onderwerp geweest, waar dierenartsen en eigenaren van honden of katten het vaak niet eens zijn.

Veel mensen zijn in feite terughoudend om hun trouwe viervoeters onmiddellijk te laten steriliseren, uit angst voor schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Dierenartsen van hun kant adviseren om de operatie zo snel mogelijk uit te voeren, ook om problemen met overbevolking te voorkomen. Het is precies de tirade van een van deze specialisten, Dr. Toudou, die we hieronder willen rapporteren. De arts kwam tussenbeide op Twitter om alle eigenaren van honden of katten te herinneren aan het belang van sterilisatie en vertelde over een directe ervaring die zeker niet aangenaam was.

via Dr Toudou/Twitter

Advertisement
Paul Schadler/Flickr - Not the actual photo

Paul Schadler/Flickr - Not the actual photo

"Ik heb zojuist 4 kittens van 4-5 dagen oud moeten afmaken. Steriliseer je huisdieren." Dit zijn de krachtige woorden waarmee de tweet van Dr. Toudou begint, geïrriteerd en diepbedroefd door wat hij onder ogen moest zien. Onnodig te zeggen dat zijn post een echte kwestie op sociale netwerken werd, met duizenden reacties - zowel positieve als negatieve - en evenveel retweets van gebruikers.

"Ik moest het doen op verzoek van een vereniging, te zwaar belast om voor hen te zorgen", legt de dierenarts in de post uit en gaat vrij expliciet verder. "Ik raad de 2-3 idioten die me een moordenaar noemen, aan om me hun contacten te geven, zodat ik die aan de verenigingen kan geven. Ze kunnen wel wat hulp gebruiken."

De autoriteiten en experts hebben ons er vaak aan herinnerd dat sterilisatie geen gewelddadige manier is om te voorkomen dat de populaties honden of katten buitensporig groeien, en dat ze daarom in sommige gevallen in asiels en faciliteiten terechtkomen. Wanneer deze overbevolkt worden, dreigt het lot van veel weerloze dieren niet de beste te zijn, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze een leven kunnen leiden dat zeker niet gemakkelijk is.

Advertisement
Dr Toudou/Twitter

Dr Toudou/Twitter

Bovendien is sterilisatie onderhand een routineprocedure, waarbij medisch personeel er alles aan doet de dieren geen pijn te doen. Gesterkt door deze overtuigingen, benadrukte de dierenarts die zijn uitbarsting openbaar maakte, de noodzaak om honden en katten niet te veroordelen tot verlatenheid of tot een leven van ontbering.

Zijn harde boodschap werd, zoals gezegd, letterlijk overspoeld met commentaren en reacties op sociale media. Onder de gebruikers zijn er die het eens waren met wat de dokter zei en degenen die hem hard bekritiseerden en hem ervan beschuldigden een moordenaar te zijn. Dit is beslist een moeilijk onderwerp, dat verschillende facetten omvat. Wat denk jij ervan? Heeft deze dierenarts gelijk?

Advertisement