Deze zonnepanelen geïnstalleerd boven kanalen kunnen miljarden liters water besparen - Curioctopus.nl
x
Deze zonnepanelen geïnstalleerd boven…
Litouwen bouwt een futuristisch en virtueel portaal om in realtime verbinding te maken met Polen Deze Facebook-pagina deelt foto's van dieren die het verdienen om gezien te worden

Deze zonnepanelen geïnstalleerd boven kanalen kunnen miljarden liters water besparen

10 Juni 2021 • Door Janine
42.237
Advertisement

Zonnepanelen zijn een nuttig en duurzaam technologisch hulpmiddel: ze kunnen zonne-energie namelijk gebruiken om elektriciteit te produceren of water te verwarmen. Een groep onderzoekers van de Universiteit van Californië heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit en economische haalbaarheid van zonnepanelen op kanalen.

via: usnews.com

Fotovoltaïsche zonnepanelen bedekken 6.437 km aan kanalen die water door Californië vervoeren, het grootste transportsysteem ter wereld dat een breed scala aan klimaten, bezonning en waterkosten dekt. We zijn gewend te denken dat de panelen op de daken van verschillende gebouwen kunnen worden geïnstalleerd, in werkelijkheid biedt de installatie van panelen boven de waterlopen - dankzij een systeem van ophangkabels - ongelooflijke voordelen: de bescherming van het water in de kanalen en de mogelijkheid om algemeen beschikbare oppervlakken te gebruiken. Klimaatverandering en waterschaarste zijn een probleem in Amerika, vooral in de westelijke staten: het wordt steeds warmer en perioden van droogte zijn frequent. Deze panelen kunnen een geldig antwoord op het probleem zijn, ook al lossen ze het probleem niet volledig op.

De studie van de onderzoekers heeft de effectiviteit van zonnepanelen op waterbesparing aangetoond: ze zouden elk jaar 63 miljard gallons water besparen door verdamping en zouden daarom een ​​zeer krachtig hulpmiddel zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Bovendien zouden zonnepanelen op de kanalen 13 gigawatt aan hernieuwbare energie per jaar opleveren, een werkelijk opmerkelijk aantal als we bedenken dat het ongeveer de helft van de nieuwe capaciteit vertegenwoordigt die de staat nodig heeft om zijn doelstellingen van decarbonisatie tegen 2030 te bereiken. Maar dat is nog niet alles: door schone elektriciteit op te wekken, kunnen zonnekanalen de luchtkwaliteit verbeteren.

"We waren verrast door de aanzienlijke besparingen door verdamping, waarvan we verwachten dat deze tot 82% zullen bedragen", verklaarde Dr. Brandi McKuin, hoofdauteur van de studie. "Die hoeveelheid water kan een aanzienlijk verschil maken in waterarme regio's." McKuin zei ook dat de schaduw die wordt geproduceerd door zonnepanelen de groei van wateronkruid kan verminderen, wat resulteert in lagere onderhoudskosten. De voordelen van deze oplossing zijn talrijk en het realiseren van zo'n project is zeker niet eenvoudig: in India wordt het al toegepast, zullen andere landen deze oplossing overnemen?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt