14-jarige met het syndroom van Down wordt aan het einde van het jaar van de schoolfoto uitgesloten: het zorgt voor veel ophef - Curioctopus.nl
x
14-jarige met het syndroom van Down…
7 weinig bekende uitvindingen van Nikola Tesla die de basis vormen van technologieën die we vandaag elke dag gebruiken 17 ongelooflijke infrastructuren die een prijs verdienen voor bruikbaarheid en originaliteit

14-jarige met het syndroom van Down wordt aan het einde van het jaar van de schoolfoto uitgesloten: het zorgt voor veel ophef

21 Juni 2021 • Door Janine
2.295
Advertisement

Een episode die een echte kwestie aan de orde stelde, die waarin een 14-jarig Amerikaans meisje met het syndroom van Down in Utah de hoofdrol speelde. In de VS is er de traditie van de foto's die in het jaarboek worden opgenomen, altijd aanwezig en met groot belang beleefd, bijna plechtig.

Dat is de reden waarom, toen Morgyn Arnold ontdekte dat ze samen met de andere cheerleaders letterlijk werd uitgesloten van de fotoshoot, er enorm veel kritiek losbarstte op de school waar ze deel van uitmaakt. Vooral omdat, volgens wat naar voren is gekomen, het meisje op een foto aanwezig zou zijn, terwijl ze op de officiële foto in het jaarboek niet te zien is.

Op het eerste gezicht zijn de twee afbeeldingen bijna identiek. Blauwe en witte uniformen, pompons in de hand, glimlachende poses van de meisjes. Toch is er een verschil, en het is ook behoorlijk groot. Op de officiële foto staat Morgyn er niet op, het lijkt bijna alsof ze is uitgewist en de redenen voor deze actie zijn nog niet opgehelderd.

Het meisje zei ondertussen dat ze "verwoest" was door wat er gebeurde, volgens wat haar zus tegen lokale media vertelde. "Het jaarboek met de foto's mee naar huis nemen was het hoogtepunt van het schooljaar - zei Morgyns vader - maar toen ze ontdekte dat ze van de foto was uitgesloten, wilde ze er niet meer naar kijken".

Een moeilijke ervaring, die van dit beperkte meisje, en dat geloven we meteen. Hoewel de oorzaken van de uitsluiting, zoals vermeld, nog niet duidelijk zijn, is het kwaad geschied, en helaas zal de jonge Morgyn zich deze nare episode nog lang herinneren.

Natuurlijk kan en moet zoiets iedereen aan het denken zetten over de kwesties van inclusie, precies zoals de vader van de tiener zich herinnerde. Zijn woorden werden herhaald door Dorian Packard, de wereldwijde consultant van Special Olympics: "Het is altijd een teleurstelling - zei hij - maar tegelijkertijd beschouw ik het als een kans om deze verhalen te verspreiden, zodat mensen zich meer bewust worden van het belang dat iedereen een kans krijgt”.

De hoop is nu dat het een banale fout was, ook al zeiden velen dat ze zich zorgen maakten over het gebeurde. Ondertussen heeft het schooldistrict zijn excuses aangeboden aan de familie van Morgyn en probeert het enig licht te werpen op wat er is gebeurd.

Er heeft zich een dicht netwerk van solidariteit gevormd rond Morgyn, niet alleen van haar team van cheerleaders, maar ook van de hele school en van vele andere mensen die hierop hebben gereageerd. We moeten alleen hopen dat dit soort episodes, als ze opzettelijk worden gedaan, zich nooit zullen herhalen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt