Deze speciale magnetische helm kan hersentumoren effectief verkleinen, opereren is niet nodig

Skip

01 Augustus 2021

Deze speciale magnetische helm kan hersentumoren effectief verkleinen, opereren is niet nodig
Advertisement

Het bestrijden van kanker, met name de meest agressieve vormen blijft een voortdurende missie binnen het wetenschapsdomein. Elke vondst en innovatie telt in die zin, en het speciale toestel waar het hier over gaat is hierop geen uitzondering.

Een vlugge blikt zegt misschien dat het een helm is. Maar we het doen het tekort om hem zo te definiëren gezien datgene wat het misschien kan doen. Het is zeker een veelbelovende uitvinding die wel regelrecht uit de toekomst lijkt te komen. Met behulp van een magnetisch veld kan dit toestel op effectieve wijze een glioblastoom verkleinen, een van de indringendste en kwaadaardigste vormen van kanker die je kan krijgen in de hersenen.

via Frontiers in Oncology

Advertisement
Frontiers in Oncology

Frontiers in Oncology

Het behoeft bijna niet gezegd te worden dat op deze manier een aggressieve vorm van kanker als glioblastoom indammen zonder te opereren nog wel eens een omslagpunt kan gaan zijn. Alleen het feit op zich dat je de tumor kan behandelen en verkleinen gezien de ernst, hoog sterftecijfer, en snelle groei is al een mijlpaal.

Glioblastoom is een aandoening die gelukkig niet veel voorkomt, maar die toch behoorlijk voor wat problemen zorgt bij hen die het krijgen en voor degenen die het moeten behandelen. Deze helm belooft dus dat er kan worden ingegrepen en dit alles een halt kan worden toegeroepen. De onderzoekers van de Houston Methodist Research Institute en de Weill Cornell Medical College presenteerden hem in verschillende artikels in Frontiers of Oncology, andere vakbladen en aan de wereld.

Neurochirurg David S. Baskin zei: "Omdat we een moedige patiënt hadden van 53 met glioblastoom konden we in korte tijd zijn tumor met 31% verkleinen." De patiënt is daarna, om redenen die niet te maken hebben met de studie, jammer genoeg overleden. De data liegen echter niet, de magnetische helm om tumoren mee te verkleinen werkte toen wel

Frontiers in Oncology

Frontiers in Oncology

Volgens de onderzoekers is dit de eerste behandeling ter wereld voor glioblastoom waar geen operatie voor nodig is. Maar hoe werkt deze helm dan? Voornamelijk middels een bewegend magnetisch veld, dat wordt opgewekt door drie sterke ronddraaiende magneten die direct op de helm zijn bevestigd. Juist hierdoor, door specifieke stappen en door in te grijpen in de stofwisseling van tumorcellen gaan de gliobliastoomcellen kapot en blijven gezonde cellen intact. 

De kanker was teruggekomen bij de patiënt in kwestie ondanks dat hij eerder een intensieve behandeling tussen de "standaard" behandelingen door had gekregen. Daarom wilde hij wel meedoen aan het experiment met de magnetische helm.

Na 36 dagen behandelen kromp zijn glioblastoom met 31% en liet de 53-jarige man tegelijkertijd verbeteringen zien in zijn spraak en denkvermogen. Door een ongelukkige val leeft de patiënt helaas niet meer. Ondanks dit tragische voorval leverde deze experimentele behandeling resultaten op die wel bemoedigend zijn te noemen. De helm lijkt een optie te zijn als niet-invasieve behandeling voor een van de ergste vormen van kanker. Geen bestraling of chemotherapie dus, maar alleen deze "helm." De omslag, die was er volgens de medici die hem hebben ontwikkeld en het onderzoek deden. Nu is het hopen dat dit echt veel mensen gaat helpen die lijden. 

Advertisement