Strijd tegen obesitas: dit apparaat blokkeert de kaak om eten te voorkomen, het regent kritiek

Janine image
door Janine

09 Juli 2021

Strijd tegen obesitas: dit apparaat blokkeert de kaak om eten te voorkomen, het regent kritiek
Advertisement

Wil je afvallen? Eet dan niet. Iedereen die met zo'n zin wordt geconfronteerd, zou beseffen hoe voor de hand liggend en tegelijkertijd riskant het is. Maar kort gezegd, is dit precies het doel dat het apparaat waar we het over hebben zichzelf stelt.

Waar hebben we het over? Over een tandheelkundig apparaat dat speciaal is ontworpen om te voorkomen dat de kaak meer dan 2 millimeter opengaat en dus voedsel in de mond komt. Simpel (misschien te) en tegelijkertijd een beetje griezelig, laten we eerlijk zijn. Toch bestaat zo'n object echt en is het ontwikkeld en gepresenteerd door een internationaal onderzoeksteam, dat ook het bijbehorende onderzoek heeft uitgevoerd. Het duurde echter niet lang of deze uitvinding werd letterlijk overspoeld met kritiek en verontwaardiging.

via British Dental Journal

Advertisement

Twee millimeter: dit is de opening die de kaak mogelijk maakt door het apparaat, gepresenteerd door een onderzoeksteam van de Universiteit van Otago, in Nieuw-Zeeland, in samenwerking met een onderzoeksteam uit Leeds, in Groot-Brittannië. Het wordt DentalSlim Diet Control genoemd en is ontworpen om de dragers "aan te moedigen" om een ​​dieet met alleen vloeistof te volgen.

Het apparaat is bevestigd aan de boven- en ondertanden en blokkeert door middel van magneten elke poging om de mond te openen. Volgens de wetenschappers is het "'s werelds eerste apparaat voor gewichtsverlies, nuttig voor de bestrijding van de wereldwijde obesitas-epidemie."

De tests van het apparaat werden uitgevoerd op zeven Nieuw-Zeelandse vrouwen met deze aandoening die een week lang alleen vocht kregen om zichzelf te voeden. Aan het einde van de 7 dagen hadden ze, volgens de studie gepubliceerd in het British Dental Journal, gemiddeld 5,1% van hun lichaamsgewicht verloren.

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Hoewel het apparaat is beschreven als "niet-invasief", "vrij van negatieve gevolgen" en vrij van problemen met spreken en ademen, liet de kritiek niet lang op zich wachten. Er zijn mensen die het zijn gaan definiëren als een "folterinstrument", beschamend, beperkend en niet erg nuttig voor het doel, aangezien het, in plaats van het verbod op voedsel te forceren, noodzakelijk is om mensen een correct dieet te leren, met het juiste bewustzijn en goede wil.

Andere mensen hebben gewezen op de risico's van het overbrengen van de boodschap dat je niet mag eten om af te vallen en zwaarlijvigheid te bestrijden. Weer anderen hebben hun bezorgdheid geuit over het gebruik ervan in medische noodgevallen en situaties die tot verstikking kunnen leiden.

Het is zeker een uniek apparaat en je kunt je afvragen hoeveel mensen het zouden willen dragen. Wat vind jij? Een revolutionaire of riskante vondst?

Advertisement