"Ik zoek 60 vrachtwagenchauffeurs en bied 3000 euro per maand maar ik kan niemand vinden": het verzoek van de ondernemer

Janine image
door Janine

13 Augustus 2021

"Ik zoek 60 vrachtwagenchauffeurs en bied 3000 euro per maand maar ik kan niemand vinden": het verzoek van de ondernemer
Advertisement

De werkwereld is een moeilijke en uiterst competitieve wereld: het vinden van de juiste baan - voldoening gevend vanuit een persoonlijk, professioneel en economisch oogpunt - is een echte uitdaging. Veel ondernemers hebben echter een ander perspectief: ondanks het aanbieden van vacatures, kunnen ze geen personeel vinden. Waarom? We hebben vaak de neiging om te denken dat het salaris het probleem is: we zijn niet langer tevreden met 8-10 uur per dag werken voor een paar honderd euro, maar het verhaal dat deze ondernemer vertelde is heel anders.

via salernotoday

Advertisement
Gabriel Santos/Unsplash

Gabriel Santos/Unsplash

Gerardo Napoli is directeur van het bedrijf Napolitrans, een logistiek bedrijf in de provincie Salerno - in Italië - dat zich bezighoudt met voedseltransport. Iedereen die zegt dat er geen werk is, heeft het mis, want de man vertelde dat hij geen vrachtwagenchauffeurs kan vinden: 60 zou hij er nodig hebben en ondanks de zeer goede arbeidsomstandigheden reageerde niemand op zijn vacatures. Gerardo zegt 5 dagen per week een baan van 9 uur per dag aan te bieden, met een nettoloon van 3000 euro per maand. Zijn bedrijf heeft een omzet van 80 miljoen maar de man is ervan overtuigd dat hij nog meer kan factureren. De omzet van het transportbedrijf kan niet groeien, juist omdat er een gebrek aan personeel is.

Advertisement
Ralph Kayden Unsplash

Ralph Kayden Unsplash

Voor het besturen van een vrachtwagen heb je het juiste rijbewijs nodig, en verschillende ondernemers hadden al een verzoek gedaan aan de overheid: er zijn ongeveer 17.000 chauffeurs nodig in de logistieke sector, maar het lijkt erop dat steeds minder Italianen bereid zijn het benodigde vrachtrijbewijs te halen. De arbeidsomstandigheden vormen deze keer dan ook geen belemmering. Gennaro zegt: "Om vrachtwagenchauffeur te zijn, heb je een rijbewijs nodig. En om dat te krijgen, heb je ongeveer zesduizend euro en zes maanden studie nodig. Niet iedereen heeft het doorzettingsvermogen en het geld, maar wij kunnen de kosten van het rijbewijs niet dragen. Zesduizend euro vermenigvuldigd met 60 werknemers zou een te dure investering zijn, maar als er een overheidsinvestering zou zijn om werklozen te helpen die een bedrijf in crisis verlaten om hun rijbewijs te halen, zouden we de aanvragen zorgvuldig evalueren".

Er is dus werk, en de arbeidsomstandigheden zijn niet altijd onaanvaardbaar, we moeten ons alleen afvragen of de overheid initiatieven zal stimuleren en investeringen zal doen om jonge mensen aan te moedigen dit carrièrepad te volgen, dat door velen als “minder” wordt beschouwd.

Advertisement