"Je mag alleen met mijn toestemming vertrekken, ook al ben je klaar met je dienst": werkneemster neemt wraak op de woorden van de baas

Janine image
door Janine

21 Februari 2022

"Je mag alleen met mijn toestemming vertrekken, ook al ben je klaar met je dienst": werkneemster neemt wraak op de woorden van de baas
Advertisement

Hoeveel misverstanden en hoeveel pesterijen kunnen er voorkomen op de werkvloer? We weten allemaal heel goed dat het antwoord is: heel veel. Natuurlijk: niet alle situaties zijn hetzelfde, maar het is evenzeer waar dat veel mensen vervelende verhalen en episodes kunnen vertellen die ze hebben meegemaakt vanwege werkgevers of collega's.

En een van de slechtste houdingen is zeker die van een manager die, om zijn gezag te benadrukken, regels uitvindt en medewerkers dwingt deze te respecteren, ook al druist dit in tegen hun rechten. Deze medewerker weet er alles van, die op Reddit besloot bekend te maken wat een manager haar vertelde toen ze aan het einde van haar dienst in de winkel op het punt stond naar huis te gaan.

via Reddit

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Wanneer je dienst eindigt, wil je vaak gewoon genieten van een beetje ontspanning, stoppen en nieuwe energie opdoen voor de volgende dag. Wat als, in plaats van naar huis te kunnen gaan, de baas je komt vertellen dat je niet weg mag en dat je moet wachten op haar toestemming?

Het lijkt absurd, maar dit is precies wat er gebeurde met de Reddit-gebruiker die, in de groep MaliciousCompliance, vertelde over de ervaring die ze beleefde binnen de muren van de winkel van huishoudelijke apparaten waar ze werkt. Hoewel haar dienst ten einde liep, stond haar manager haar niet toe om te vertrekken. De reden? Een niet-gespecificeerde regel die precies op dat moment werd onthuld.

"We informeren onze werkgevers meestal wanneer we pauze hebben of wanneer we klaar zijn met onze dienst - vertelde de medewerkster - ik was daar al 8 uur en ik was er zeker van dat er iemand was die mijn rol bij de kassa overnam aangezien ik stopte. Dus zocht ik mijn supervisor en vroeg haar om iemand te sturen omdat ik naar huis ging."

Advertisement
Not the actual photo - Unsplash

Not the actual photo - Unsplash

Allemaal normaal, zul je denken, en in plaats daarvan ging de manager tekeer. "Kun je echt niet nog een paar minuten blijven? zei de baas tegen me. Ik antwoordde dat ik kon blijven en zij zei dat ik mocht stoppen, maar de volgende keer zou ik haar toestemming moeten vragen om te vertrekken." Verbijsterd door deze woorden vroeg de medewerkster haar collega's of dit een regel van de winkel was, en ze zeiden allemaal van niet. Totdat ze een paar dagen later de kans kreeg om wraak te nemen voor de pesterijen van de manager.

"Mijn dienst was voorbij - zei ze - en in plaats van te vertrekken bleef ik daar, me herinnerend wat de supervisor had gezegd. Ik bleef door de winkel dwalen en de planken rangschikken, ervoor zorgend dat ik dicht bij haar was. Na 2 en een half uur zei ze tegen mij: "Ben je er nog? Waarom ben je niet naar huis gegaan?" Ik antwoordde: “Je zei dat ik moest wachten op je toestemming.” Ze keek me boos aan en zei dat ik weg moest gaan. Ik ging weg en dus moesten ze me de overuren betalen terwijl ik letterlijk niets had gedaan”.

Wie kaatst kan de bal verwachten, zou je kunnen zeggen, en in dit geval lijkt het spreekwoord heel toepasselijk. Veel gebruikers hebben het verhaal gelezen en becommentarieerd, en vertelden op hun beurt soortgelijke situaties op het werk. In het licht van dit alles lijkt het erop dat werkgevers veel pestgedrag vertonen, maar dat dit gedrag vaak averechts werkt, ook dankzij de reacties van de werknemers.

Wat vind jij? Heb je ooit soortgelijke situaties meegemaakt? Deed deze medewerkster er goed aan om zo te reageren?

Advertisement