Zal het mogelijk zijn om tot 130 jaar te leven? Volgens de wetenschap, tegen 2100, wel

Janine image
door Janine

29 September 2021

Zal het mogelijk zijn om tot 130 jaar te leven? Volgens de wetenschap, tegen 2100, wel
Advertisement

De tijd verstrijkt en de tekenen die de tijd achterlaat op lichaam en geest zijn onvermijdelijk: veel mensen zijn bang om oud te worden en ondanks het feit dat wetenschap en technologie constant op zoek zijn naar mogelijke manieren om het verstrijken van de tijd tegen te gaan, lijkt het erop dat de situatie niet aan verandering onderhevig is (of in ieder geval niet op korte termijn). Als het niet mogelijk is om veroudering te stoppen, lijkt het er volgens een onderzoek op dat tegen 2100 de gemiddelde levensduur aanzienlijk zal toenemen. Heb je er ooit over nagedacht hoe oud een mens kan worden?

via sciencedaily

Advertisement
Glen Hodson Unsplash

Glen Hodson Unsplash

Gevallen van mensen ouder dan honderd jaar zijn niet zo zeldzaam, maar hoeveel jaren kunnen mensen leven als ze de 100 gepasseerd zijn? Als we vandaag te maken hebben met geïsoleerde gevallen, zal in de toekomst de gemiddelde levensduur langer worden: bijna alle mensen - we hebben het over 99% - zullen zonder al te veel problemen 124 jaar worden en sommigen zullen zelfs 130 jaar kunnen worden. Wetenschappers van de Universiteit van Washington onderzochten gegevens uit de International Database on Longevity, een database die informatie bevat over alle 100-jarigen in de wereld. Met behulp van een statistische methode hebben wetenschappers geschat dat de maximale leeftijd van 130 jaar tussen 2020 en 2100 kan worden bereikt in 13 landen over de hele wereld: het is duidelijk dat de levensomstandigheden en de omgeving waarin we leven van grote invloed zijn op de mogelijkheid om langer te leven.

Advertisement
David Sinclair Unsplash

David Sinclair Unsplash

Het "levensduurrecord" is momenteel in handen van Kane Tanaka: een 118-jarige Japanse vrouw. Vóór haar was de oudste persoon ter wereld de Française Jeanne Calment, die 122 jaar werd. De gevallen van Kane en Jeanne zullen niet langer op zichzelf staande gevallen zijn. Volgens deskundigen is de kans op het krijgen van ziekten na 110 jaar namelijk even groot als bij 120-plussers: het is alsof het lichaam zich stabiliseert en als een bepaalde drempel eenmaal is bereikt, verstrijkt de tijd langzamer. Cellulaire degeneratie vertraagt ​​en de kans op langer leven neemt toe. De onderzoekers stellen dat deze studie belangrijke implicaties zal hebben voor het regerings- en economisch beleid van landen, de levensstijl van individuen en de gezondheidszorg.

Advertisement