Waarom zijn katten zo dol op kartonnen dozen? Wetenschappers hebben naar een antwoord gezocht - Curioctopus.nl
x
Waarom zijn katten zo dol op kartonnen…
Geen bruidsmeisje voor dit bruidspaar: in haar plaats een jongen die blikjes bier uitdeelt aan de gasten Mysterieuze stenen ballen ontdekt in Schotland: ze zijn 5500 jaar oud

Waarom zijn katten zo dol op kartonnen dozen? Wetenschappers hebben naar een antwoord gezocht

23 Oktober 2021 • Door Janine
1.260
Advertisement

Als jij ook een kat in huis hebt gehad, weet je dat kartonnen dozen hun favoriete speel- en toevluchtsoord zijn. Het maakt niet uit hoeveel mandjes en hoeveel speelgoed je koopt: katten zullen er bijna altijd het liefst in duiken, zich verstoppen en slapen in oude stoffige dozen, die tijdelijk in huis zijn, wachtend om te worden weggegooid. Waarom voelen katten zich zo aangetrokken tot dozen, en vooral kartonnen dozen? De onderzoekers probeerden een antwoord te vinden door mensen die met hun kattenvrienden wonen bij hun experiment te betrekken.

Gabriella Smith, onderzoekster en co-auteur van de studie, besloot de cognitieve waarneming van een kat te testen, nadat ze had opgemerkt dat katten van dozen en goed gedefinieerde vormen op de vloer houden. Waarom gebeurt dit? Om een ​​antwoord te vinden, voerden de onderzoekers een iets ander experiment uit, omdat het buiten de laboratoria werd uitgevoerd. Wetenschappers hebben in feite begrepen dat, om het gedrag van katten te bestuderen en betrouwbare resultaten te krijgen, het belangrijk is dat dieren zich op hun gemak voelen in hun omgeving. Om deze reden stond de rol van de eigenaren centraal in het experiment: ze leerden hoe ze de stimulus aan hun huisdieren moesten presenteren en hoe ze gedragingen of acties die het gedrag van hun kat zouden kunnen beïnvloeden, konden vermijden.

De eigenaren kregen vervolgens de opdracht om door het gebruik van papier en plakband de illusie van vierkante vormen te creëren: stel je dus een doos zonder zijkanten voor. Er is de perceptie van een vorm, maar de vorm is niet aanwezig: het is een soort nepvierkant. In het bijzonder werden perfecte vierkanten, perfecte Kanizsa-vierkanten en vervormde Kanizsa-vierkanten geconstrueerd. Toen deze papieren vormen eenmaal gemaakt waren, plaatsten de baasjes ze op verschillende manieren op de grond. De wetenschappers vroegen eigenaren vervolgens om een ​​zonnebril te dragen om oogcontact met hun huisdier te vermijden. 500 katten waren betrokken bij het experiment en werden gefilmd, maar slechts 30 eigenaren voltooiden het hele experiment, dat zes dagen duurde. 9 van de 30 katten kozen ervoor om in de vormen te zitten. In het bijzonder zaten de 9 katten acht keer op het normale vierkant, zeven keer op het perfecte Kanizsa-vierkant en slechts één keer op het misvormde Kanizsa-vierkant.

Advertisement

Wat uit dit kleine experiment naar voren komt, is dat "katten zich waarschijnlijk aangetrokken voelen tot 2D-vormen vanwege hun contouren (zijkanten), in plaats van alleen de nieuwigheid op de vloer." Het lijkt er dus op dat katten vooral van precieze vormen houden, maar dit verklaart niet helemaal waarom ze zich zo aangetrokken voelen tot kartonnen dozen: onderzoekers denken dat dozen - als een afgesloten ruimte - hen een gevoel van veiligheid en bescherming bieden. Wetenschappers zijn niet van plan om bij dit experiment te stoppen en zijn van plan om de bizarre passie van katten voor dozen verder te onderzoeken.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt