Bedrijf biedt droombaan: mensen zoeken die thee proeven en de wereld rondreizen

Janine image
door Janine

30 November 2021

Bedrijf biedt droombaan: mensen zoeken die thee proeven en de wereld rondreizen
Advertisement

De Britse theegigant Tetley is actief op zoek naar theeproevers om in zijn faciliteit te trainen. Dit is een ongebruikelijke rol waarbij je ervaren bent met de verschillende en specifieke nuances van deze drank, de bereidheid om de wereld rond te reizen om nieuwe melanges te kiezen en een smaakcapaciteit, wat inhoudt dat je tot 300 theesoorten per dag drinkt. Het is een activiteit waarvan maar weinig mensen weten dat het bestaat, maar het lijkt erg op die van sommeliers voor wijn- of olieproevers.

via liverpoolecho

Advertisement
Parker Johnson/Unsplash

Parker Johnson/Unsplash

Britse theeliefhebbers met een graad in biologie of een wetenschap gerelateerd aan voeding, hebben de mogelijkheid om zich aan te melden als “theeproevers" bij het grote Britse bedrijf Tetley. Als je nieuw bent in de Tetley-industrie, weet dan dat dit het grootste Britse theebedrijf is. Zijn aanwezigheid is ook sterk in Canada en de Verenigde Staten, maar Tetley is actief in veertig landen en verkoopt meer dan zestig soorten thee.

Aanvankelijk hield Tetley zich alleen bezig met distributie, aangezien het geen eigen plantages had en het bedrijf theebladeren op grote veilingen moest kopen. Dit resulteerde in het eindproduct met een melange van 40 verschillende soorten thee van meer dan 10.000 plantages over de hele wereld. Dankzij de premium verpakking en kwaliteit heeft het een enorm marktaandeel weten te veroveren.

Advertisement
Loverna Journey/Unsplash

Loverna Journey/Unsplash

Deze drank grondig leren kennen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Net als wijnsommeliers, impliceert het kennen van thee ook een geweldige cultuur gebaseerd op een verfijnde smaak. Volgens de Chinese chromatische classificatie zijn er zes soorten thee, voor zes verschillende kleuren van de geïnfuseerde vloeistof: wit, geel, groen, blauwgroen (oolong), rood en zwart. Binnen deze macrocategorieën vind je een oneindig aantal theesoorten uit verschillende delen van de wereld, geproduceerd volgens bepaalde tradities.

Vista Wei/Unsplash

Vista Wei/Unsplash

De zes verschillende soorten en hun kenmerken zijn afhankelijk van de verwerking van de bladeren van een plant, de theeplant genaamd Camellia Sinensis.

Wie van plan is om "theemeester" te worden, moet zich voorbereiden om al deze nuances van kleur en smaak te leren. Daarnaast zijn er meer dan 300 proeverijen per dag gepland voor een activiteit waarbij deze expert naar landen als Turkije, Vietnam, Indonesië, Japan, Nepal, Korea, Malawi, Zuid-Afrika, Mozambique, Brazilië en Argentinië reist. Elk land heeft zijn productiegebieden en elk van hen heeft zijn eigen unieke en onherhaalbare variëteit met specifieke bodemgesteldheid, hoogte, klimaat, omgeving, die thee produceren die totaal verschillend zijn in aroma, geur en smaak.

Advertisement