Hij gaat alleen naar sollicitatiegesprekken om de spot te drijven met de absurde aanbiedingen van werkgevers

Janine image
door Janine

16 Maart 2023

Hij gaat alleen naar sollicitatiegesprekken om de spot te drijven met de absurde aanbiedingen van werkgevers
Advertisement

Het is niet ongewoon om bij het zoeken naar een nieuwe baan op het eerste gezicht interessante vacatures tegen te komen en later echter te ontdekken dat de aangeboden voorwaarden te wensen overlaten. De gespreksfase is cruciaal voor zowel recruiters, die kandidaten beoordelen en via een eerste test kunnen beslissen of ze de baan al dan niet willen aannemen, maar ook voor aspirant-medewerkers, die meer informatie krijgen over uren, contracten en salarissen. Een jonge zelfstandige heeft besloten om bij een aantal bedrijven kennisbijeenkomsten bij te wonen met een welbepaald doel: hij was helemaal niet geïnteresseerd om aangenomen te worden, maar om zijn zegje te kunnen doen over de voorstellen die hij belachelijk vindt.

via Reddit

Advertisement
Pxhere-Non the actual photo

Pxhere-Non the actual photo

De man vertelde Reddit-gebruikers over zijn "project", dat hij goed uitlegde in de titel van zijn bericht: "Ik heb gesprekken georganiseerd en eraan deelgenomen voor banen die ik absoluut niet van plan ben te accepteren, alleen om werkgevers persoonlijk te vertellen dat wat ze aanbieden belachelijk is”. Daarna legde hij uit dat bedrijven in deze periode nieuwe werknemers beginnen aan te nemen, maar absurd lage salarissen bieden. De bedrijven in kwestie bieden diensten op het gebied van landschapsarchitectuur en tuinieren aan en, in zijn woorden, verdienen ze zeer hoge bedragen, waardoor het salaris dat ze aanbieden "walgelijk" is.

"Geen voordeel, niets. Dit zijn banen waarbij je constant in contact komt met moeilijke klanten, die je dingen vragen als: “Waarom heb je mijn struiken in vierkanten gesneden? Ik wilde dat ze rond waren en je had het op de een of andere manier moeten weten zonder dat ik het je zou vertellen”. De gebruiker legde uit dat hij een freelancer is die in deze branche werkt, en daarom kent hij de winstmarges. "Bovendien zijn de vaste lasten vrij minimaal, waarbij het meeste bestaat uit onderhoud van apparatuur, verzekeringen en brandstof."

Advertisement
Pxhere-Not the actual photo

Pxhere-Not the actual photo

"Ik ben van plan door te gaan totdat ik geen bedrijven meer heb om een gesprek mee te hebben." Gebruikers hebben hem erop gewezen dat het naar hun mening echt tijdverspilling is: "Je moet veel vrije tijd hebben om dit te doen", terwijl een ander eraan toevoegde dat hij daarmee de dingen niet zal veranderen.

"Ik help zeker niet om op grote schaal verandering aan te wakkeren, maar ik denk graag dat wanneer ik uitleg hoe het voor een individu niet mogelijk is om te leven van wat men aanbiedt, ik op zijn minst enige vorm van empathie toon voor hun huidige werknemers en nieuwe aanwervingen in de toekomst. Ja, ik realiseer me dat dit waarschijnlijk wishful thinking is, maar voor mij is het het proberen waard. Helaas heb je waarschijnlijk gelijk," antwoordde de man.

Wat vind jij van zijn idee?

Advertisement