Mensen met rood haar hebben vier verborgen "superkrachten": een arts vertelt ons welke dat zijn

Janine image
door Janine

18 November 2021

Mensen met rood haar hebben vier verborgen "superkrachten": een arts vertelt ons welke dat zijn
Advertisement

In het verleden - en misschien vanwege hun zeldzaamheid - hebben populaire legendes of bijgeloof de ronde gedaan rond mensen met rood haar. Slechts 1 of 2% van de bevolking heeft rood haar: een zeer laag percentage, dat alleen in sommige gebieden, zoals Noord- of Noordoost-Europa, oploopt tot 6%. In sommige gevallen gaat het om overtuigingen zonder enige wetenschappelijke onderbouwing - zoals bijvoorbeeld de overtuiging dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken worden geassocieerd met deze kleur - in andere gevallen zijn er echter merkwaardigheden op basis van wetenschappelijk bewijs.

via dr.karanr/Tiktok

Advertisement
Standing/Wikimedia Commons

Standing/Wikimedia Commons

1) Temperatuurveranderingen detecteren: Wetenschappers denken dat het gen dat rood haar veroorzaakt, het gen kan activeren dat temperatuur detecteert. De arts geeft ook een voorbeeld: als iemand met rood haar zegt dat hij het koud heeft, komt de winter er waarschijnlijk aan.

2) Betere reuk: Mensen met rood haar ruiken beter. De arts zei: "Jullie hebben allemaal deze dunne zuurfilm op het oppervlak van de huid, de combinatie van de zuurmantel van lipiden uit de talgklieren en aminozuren uit zweet. Deze is zuurder bij rood haar en zorgt ervoor dat de geuren sneller verdampen, wat een unieke geur geeft."

3) Meer vitamine D produceren: in minder optimale omstandigheden van blootstelling aan de zon kunnen mensen met rood haar meer vitamine D aanmaken dan anderen. Hierdoor kunnen ze beter leven in koudere delen van de aarde, of waar het klimaat minder zonnig is.

4) Een hogere pijngrens hebben: Mensen met rood haar voelen meer pijn, of voelen het op een hoger niveau, hoewel de arts eraan toevoegde dat het verband tussen rood haar en pijngevoeligheid nog steeds niet erg duidelijk is.

Advertisement
dr.karanr/Tiktok

dr.karanr/Tiktok

In korte tijd werd de video van de arts 2,5 miljoen keer bekeken: er kwamen reacties van andere artsen, die bevestigden wat er in de video werd gezegd, en er kwamen ook reacties van mensen met rood haar. Ook deze bevestigden wat werd gezegd: uit ervaring kwamen zij op veel van de genoemde punten terecht. Iemand schreef: "Ik kan bevestigen dat dit allemaal waar is. Mijn lichaam voelt elke lichte temperatuurverandering. De pijndrempel klopt ook.” En jij? Kende jij deze eigenaardigheden?

Advertisement