De kwaliteit van onze slaap hangt af van de maan: de bevestiging komt van wetenschappers

Janine image
door Janine

04 December 2021

De kwaliteit van onze slaap hangt af van de maan: de bevestiging komt van wetenschappers
Advertisement

Een experiment in de Verenigde Staten toont aan dat de maan ons leven en vooral onze slaap verstoort. Een groep studenten onderging de observatie uitgevoerd door een team van wetenschappers en hun nachtelijke toestand werd met grote aandacht gevolgd. Het resultaat bewees dat degenen die de beweging van de satelliet van de aarde als een bepalende factor voor het welzijn van de slaap beschouwen, gelijk hadden. Het gaat om een onderzoek dat tot nieuwe conclusies zou kunnen leiden over slaappillen en het gebruik ervan.

via science mag

Advertisement
CHUTTERSNAP/Unsplash

CHUTTERSNAP/Unsplash

Slaap je slecht? Kijk eens naar de maankalender. Als de maan wassend is, is het mogelijk dat je negatief wordt beïnvloed, als de maan afneemt, is het misschien gemakkelijker voor je om in een staat van diepe ontspanning te komen. Dit is het soort conclusie waartoe een groep wetenschappers van de universiteiten van Washington, Yale en de National University of Quilmes in Argentinië kwam. Een geweldig onderzoek waarbij een groot aantal studenten betrokken was, verspreid over het Amerikaanse continent.

De onderzoekers gebruikten polsmonitoren om slaappatronen te volgen bij deelnemers die in de inheemse gemeenschappen van Toba-Qom in de provincie Formosa, in Argentinië, wonen. Elke gemeenschap verschilde in de hoeveelheid toegang tot elektriciteit tijdens het onderzoek, waarbij één landelijk gebied geen toegang had, een andere landelijke groep met beperkte toegang en één gemeenschap in een stedelijke omgeving, die volledige toegang had.

 

Advertisement
Mary Thorman/Flickr

Mary Thorman/Flickr

Dit werd vervolgens herhaald in een afzonderlijk onderzoek met meer dan 400 studenten in de omgeving van Seattle.

De onderzoekers ontdekten dat het kunnen profiteren van elektriciteit niet erg stoorde: alle waargenomen groepen namen de maanbewegingen en de fasen van de satelliet van de aarde gelijk waar. In een verklaring zei professor Horacio de la Iglesia, die dit grote onderzoek leidde: "We zien een duidelijke maanmodulatie van de slaap, met verminderde slaap en een later begin van de slaap in de dagen voorafgaand aan de volle maan."

"En hoewel het effect interessanter is, hebben we het gezien in gemeenschappen zonder toegang tot elektriciteit, maar deze reactie is ook aanwezig in gemeenschappen die elektriciteit hebben, inclusief studenten van de Universiteit van Washington”, concludeerde hij. Dit soort overwegingen zouden kunnen leiden tot een heroverweging van het gebruik van slaapmiddelen zoals we ze tegenwoordig gebruiken. Een wetenschappelijke geschiedenis die nog moet worden geschreven.

Advertisement