Samen oud worden: in Parijs kunnen oudere vrouwen ervoor kiezen om in solidaire woningen te wonen

Janine image
door Janine

21 November 2021

Samen oud worden: in Parijs kunnen oudere vrouwen ervoor kiezen om in solidaire woningen te wonen
Advertisement

Waarom zijn we allemaal, zij het op verschillende manieren, bang om oud te worden? Heel vaak is de grootste angst om alleen te zijn. Degenen die grootouders of bejaarde ouders hebben, weten dit heel goed: er verschijnt een glimlach op hun gezicht wanneer een familielid of vriend hen bezoekt en hen gezelschap houdt. Kinderen hebben een gezin, een baan, en verplichtingen, en tijd doorbrengen met bejaarde ouders is niet altijd gemakkelijk. Veel ouderen worden dus gedwongen om in eenzaamheid, opgesloten tussen de vier muren, oud te worden en elke dag op dezelfde manier te leven. Maar wie zegt dat de toekomst van ouderen noodzakelijkerwijs op deze manier moet zijn?

via RFI

Advertisement
Not the actual photo/Pixabay

Not the actual photo/Pixabay

Een oudere Franse vrouw, Thérèse Clerc, heeft besloten een mooi initiatief te promoten: een residentie bouwen voor oudere vrouwen. Thérèse heeft deze droom altijd gehad en tijdens de realisatie zei ze: “De droom heeft vorm gekregen en elke keer als ik langs deze bouwplaats kom en mijn toekomstige huis zie, krijg ik een rilling. Ik ben 84 jaar oud, maar ik zal de tijd die ik nog heb gelukkig en tevreden doorbrengen. Ik ben hier zeker van. Ouderdom is niet hetzelfde als schipbreuk lijden. Het is geen ziekte. Het kan mooi zijn, en ik ben van plan het op deze manier te beleven, met mijn vriendinnen en collega's."

Advertisement
Not the actual photo/Pixabay

Not the actual photo/Pixabay

Thérèse is een Franse feministe, geboren in 1927 en begon in 1995 na te denken over dit solidariteitshuis voor vrouwen, nadat haar moeder was overleden. Aanvankelijk ondervond ze moeilijkheden, vooral vanuit financieel oogpunt. Ze kreeg echter de steun van de autoriteiten, die er geld in staken. De werkzaamheden begonnen in 2011 en eindigden in 2013, het jaar waarin het huis in Montreuil officieel werd ingehuldigd. Het gebouw kreeg de naam "Babayaga house", oftewel "heksenhuis": een ironische naam om een ​​groep van ongeveer 20 oudere, dynamische vrouwen aan te duiden, met de wens om hun leven in eigen hand te nemen.

Not the actual photo/Pixabay

Not the actual photo/Pixabay

Het vijf verdiepingen tellende gebouw herbergt 25 appartementen - waarvan de kosten betaalbaar zijn - van ongeveer 40 vierkante meter. Het huis wordt alleen bewoond door vrouwen boven de zestig, die samenleven en ruimtes en gewoonten delen. Er worden schrijf- of leeslessen, concerten en andere activiteiten georganiseerd die voorkomen dat vrouwen zich vervelen. Er is ook een ruimte voor gasten en een ruimte gereserveerd voor eventuele medische behandelingen. Dit is geen op zichzelf staand initiatief: ook in andere Europese landen en in de Verenigde Staten zijn wijken ontstaan ​​waar vrienden samen oud kunnen worden. Zo kunnen ouderen elkaar helpen, gezelschap houden en zich toch nuttig voelen: een nieuwe manier van denken over de ouderdom.

Advertisement