Een groep vrouwen besluit samen te leven en te "delen met vrienden" tegen de eenzaamheid

door Skip

18 Augustus 2021

Een groep vrouwen besluit samen te leven en te "delen met vrienden" tegen de eenzaamheid
Advertisement

Oud worden maakt ons bang. Wat we het meeste vrezen is het vooruitzicht alleen achter te blijven, dat de dagen onmerkbaar in elkaar overvloeien, je niemand naast je hebt met wie je kleine en grote dingen kan delen. Er zijn mensen die nooit zijn getrouwd, die geen kinderen hebben, of wel kinderen hebben maar die ver weg wonen, mensen voor wie genegenheid buiten bereik ligt, mensen die hun familie niet tot last willen zijn. Eenzaamheid met name op hoge leeftijd is iets dat steeds vaker voorkomt. Dat blijkt ook uit cijfers en statistieken. Juist daarom is er een project gestart met de naam "Sharing with Friends" oftewel "delen met vrienden."

via sharingwithfriends

Advertisement
Sustainable Human/Facebook

Sustainable Human/Facebook

Het plan is voortgekomen uit de ervaring van vijf vriendinnen die in de strijd tegen eenzaamheid en om mensen zonder huis te helpen, hebben besloten samen te gaan wonen. Stapje voor stapje na veel werk is deze organisatie op poten gezet, die wordt gedreven door nobele bedoelingen. Maggie Shambrook is de drijvende kracht achter dit project, een vrouw met twee universitaire titels en met een lange carriere achter zich, een grote familie en drie kinderen. Haar leven werd als perfect gezien, ze had alles wat ze altijd had begeerd en waren velen jaloers op haar. De situatie veranderde echter compleet toen ze plots werd ontslagen. Toen kwamen er problemen en nam het aantal teleurstellingen steeds meer toe.

Advertisement
Sustainable Human/Facebook

Sustainable Human/Facebook

Maggie is niet alleen haar werk kwijtgeraakt. Ook is ze het huis waar ze 25 jaar in woonde kwijtgeraakt en kon ze ondanks de vele pogingen geen huurhuis te vinden, geen plek vinden om te leven. Zo ontstond het idee om een liefdadigheidsorganisatie op te zetten met als doel de gemeenschap hulp te bieden. Vijf vrouwen leggen een klein geldbedrag in om een huis te kopen dat gedeeld wordt. En de huizen zijn van alle nodige gemakken voorzien: wasruimte, keuken, woonkamer, studiekamer en een gemeenschappelijke tuin. Niet alleen het deelaspect staat aan de basis van dit model, maar ook begrip. Dat je dus anderen leert kennen en begrijpen zijn fundamenteel als je met elkaar wilt samenwonen. Mensen die meedoen aan dit initiatief staan nooit alleen. Ze kunnen namelijk nieuwe mensen leren kennen, nieuwe vrienden maken en tot rust komen. Natuurlijk heeft ieder voor zich ook zijn eigen plek en is de keuze vrij om wel of geen tijd met de anderen door te brengen, maar alleen zijn is in dit geval een keuze voor even. Wat vind jij van dit project?

Advertisement