Vrouwen rijden beter dan mannen: een onderzoek haalt het cliché omver

Janine image
door Janine

14 December 2021

Vrouwen rijden beter dan mannen: een onderzoek haalt het cliché omver
Advertisement

Hoeveel clichés heb je gehoord over vrouwen achter het stuur? “Ze kan niet parkeren, ze is een vrouw”, “vrouw achter het stuur, constant gevaar”, “om zo slecht te rijden, moet het wel een vrouw zijn”. Alle vrouwen hebben minstens één keer in hun leven zo'n zin gehoord. Of je hebt waarschijnlijk een bezorgde man op de passagiersstoel gezien. Het is echter een cliché dat mannen het primaat hebben achter het stuur. In een onderzoek is onderzocht hoeveel waarheid er achter deze nu achterhaalde beweringen schuilgaat, en de resultaten zijn niet wat veel mannen hadden verwacht.

Het onderzoek is uitgevoerd door enkele Britse onderzoekers, die een overheidsdatabase raadpleegden die het aantal verkeersdoden van 2005 tot 2015 verzamelde: in totaal waren dat er in 10 jaar tijd 14.425. De studie berekende het aantal dodelijke slachtoffers dat samenhangt met het type voertuig. Wat is er geconstateerd?

via injuryprevention

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Vrachtwagens en bussen waren betrokken bij het grootste aantal dodelijke ongevallen en motoren waren gevaarlijker dan auto's. Fietsers waren daarentegen een paar keer betrokken bij ongevallen. Maar laten we ter zake komen: mannelijke chauffeurs van auto's en bestelwagens hadden tweemaal het sterftecijfer van vrouwen.

Hoe herken je een goede chauffeur? Het parkeerprobleem, als het gegrond zou zijn, is niet relevant: de goede chauffeur is degene die let op de verkeersregels, die voorzichtig rijdt, die de snelheidslimieten respecteert, die geen mobiele telefoon gebruikt tijdens het rijden, die voorrang geeft aan voetgangers. Vrouwen worden beschouwd als uitstekende chauffeurs voor deze kenmerken.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Het onderzoek erkent dat mannen kwaliteiten hebben achter het stuur, en die hebben vooral te maken met coördinatie: ze kunnen armen en benen beter coördineren, terwijl vrouwen er langer over doen om te manoeuvreren. Maar dit is een element in het voordeel van vrouwen: het laat zien dat ze voorzichtiger zijn, dat ze letten op wat er op straat gebeurt. Er zijn veel andere onderzoeken gedaan naar vrouwen achter het stuur, gebaseerd op statistieken en cijfers. Een ander onderzoek is dat van La van Confused.com: in 2018 werden 539.000 mensen in Engeland en Wales veroordeeld voor het overtreden van de verkeerswet. Van deze 539.000 mensen was 79% man. Vrouwen zijn daarom voorzichtiger, aandachtiger en zelfverzekerder dan mannen.

Advertisement