De stilste kamer ter wereld: na een paar minuten begin je te hallucineren - Curioctopus.nl
x
De stilste kamer ter wereld: na een…
Hij is de snelste man ter wereld op twee handen: hij legde 20 meter af in enkele seconden en versloeg daarmee het record Grootouders zijn geen babysitters en zijn niet verplicht voor hun kleinkinderen te zorgen

De stilste kamer ter wereld: na een paar minuten begin je te hallucineren

09 December 2021 • Door Janine
1.271
Advertisement

Heb je er ooit over nagedacht hoe het is om niets te horen? We hebben allemaal wel eens stilte ervaren, ook al was dit nooit totaal. Voordat we in slaap vallen, in onze kamer in het donker, kunnen we nog steeds geluiden waarnemen: de wijzers van de klok, de verre voetstappen, de auto's op straat. In Minnesota, bij Orfield Laboratories, is de stilste plek ter wereld gecreëerd: het is een kamer die "anechoïsch" wordt genoemd. De term betekent "echo-vrij". In deze ruimte wordt de weerkaatsing van signalen op de muren namelijk tot een minimum beperkt: er is helemaal niets te horen.


foto: orfieldlabs

Deze kamer is zo goed ontworpen dat de tijd van binnen nooit voorbij lijkt te gaan. De ruimte is niet ontworpen om mensen in moeilijkheden te brengen, maar wordt door bedrijven gebruikt om hun producten te testen en te begrijpen hoe luidruchtig ze zijn. Bedenk dat de NASA zijn astronauten heeft gestuurd om hen te helpen zich aan te passen aan de stilte van de ruimte. De stilte is desoriënterend: na een paar minuten begin je geluiden te horen waar je nog nooit speciaal op hebt gelet. De maker van de kamer zei: “We dagen mensen uit om in het donker in de kamer te zitten: één persoon bleef daar 45 minuten. Als het stil is, passen de oren zich aan. Hoe stiller de kamer, hoe meer dingen je hoort. Je voelt je hart kloppen, soms hoor je je longen, hoor je je maag luid borrelen. In de echo-vrije kamer word jij het geluid."

De maximale duur van een man was 45 minuten: de hersenen beginnen grote niveaus van stress te ervaren, vanwege de totale afwezigheid van zintuiglijke prikkels. De lichten gaan uit en men tast volledig in het duister: het is niet gemakkelijk om het gevoel van oriëntatie vast te houden en men begint een groot gevoel van verlorenheid waar te nemen, wat in de meest extreme gevallen kan leiden tot hallucinaties als gevolg van de afwezigheid van zintuiglijke prikkels. Gelukkig is het doel van de kamer - zoals hierboven vermeld - een ander doel. Zou je de ervaring willen meemaken om de stilste kamer ter wereld binnen te gaan?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt