"De kerstman bestaat niet, het is je vader of je oom": de woorden van een bisschop aan de kinderen zorgen voor discussies

Janine image
door Janine

13 December 2021

"De kerstman bestaat niet, het is je vader of je oom": de woorden van een bisschop aan de kinderen zorgen voor discussies
Advertisement

Er zijn zinnen die, in bepaalde contexten en in het bijzijn van bepaalde mensen, misschien afgekapt moeten worden om te voorkomen dat ze te direct of, op de een of andere manier, ongevoelig zijn. Alle kinderen die in de kerk aanwezig waren, weten er over mee te praten toen de Italiaanse bisschop waarover we het hebben een zin uitsprak die zeker weinig ruimte liet voor dromen en fantasie.

Als voor veel volwassenen het feit dat de Kerstman niet bestaat bijna vanzelfsprekend lijkt, geldt dit niet voor veel kinderen. Voor hen is de mooie en geruststellende figuur van de oude man met geschenken op zijn slee ongetwijfeld een mooie zekerheid, evenals een reden om te dromen en gefascineerd te zijn op die magische nacht van 24 december. Allemaal dingen waar Monseigneur Antonio Staglianò misschien niet zo veel rekening mee had gehouden; tijdens een mis in Noto, in Sicilië, gebruikte hij geen halve maatregelen rond het thema van de kerstman.

via La Repubblica

Advertisement
Jonathan Meath/Wikipedia

Jonathan Meath/Wikipedia

"De kerstman bestaat niet - zei hij tijdens een mis die werd gehouden in de basiliek van Noto, vol met gelovigen en evenzoveel kinderen - het rood van de kleding die hij draagt, is door Coca Cola gekozen, uitsluitend voor reclamedoeleinden. De kinderen moeten weten dat het hun vader of hun oom is”.

Nogal ongevoelige woorden die, onnodig te zeggen, de aanwezigen verbijsterd achterlieten, vooral degenen die met hun kinderen in de kerk waren. Het publiekelijk uiten van een dergelijke verklaring, bovendien tijdens de kerstperiode, zal zeker problemen hebben veroorzaakt binnen de gezinnen van degenen die er waren en misschien moesten ze thuis uitleg geven aan hun kinderen.

Het is geen toeval dat de episode meteen openbaar werd en een waar koor van controverse en commentaar opriep. De uitleg van de bisschop, die volhield dat de kerstman een legendarisch personage is en afkomstig is van Sint Nicolaas, zorgde voor een slecht humeur bij veel kinderen die in die tijd misschien hun beroemde brieven schreven.

Advertisement
Lawrence OP/Flickr - Not the actual photo

Lawrence OP/Flickr - Not the actual photo

Om te reageren op de kritiek en ophef die tegen hem zijn geuit, heeft de bisschop in een later stadium duidelijk gemaakt dat "de dromen van kinderen niet zijn verbroken als ze weten dat het de vader of de oom is", en dat, met zijn woorden, bedoeld was "om de jongsten aan te moedigen een meer belichaamd idee van de kerstman te hebben om het wachten en vooral de uitwisseling van geschenken beter te kunnen leven".

Kortom: we moeten maar hopen dat wat veel kinderen geloven na deze onthulling niet echt verloren is gegaan. Wat vind je van de woorden van de bisschop?

Advertisement