Het kostte hem 60 jaar om met zijn eigen handen een kathedraal te bouwen met afvalmateriaal

Janine image
door Janine

19 December 2021

Het kostte hem 60 jaar om met zijn eigen handen een kathedraal te bouwen met afvalmateriaal
Advertisement

Er zijn mensen die voorbestemd zijn om herinnerd te worden om speciale prestaties, mensen die geschiedenis kunnen schrijven en mensen die lang over zichzelf doen praten. De man over wie we je gaan vertellen is hiervan het bewijs: wat hij deed is zeker niet voor iedereen weggelegd en verdient het om verteld te worden door je te laten meeslepen door zijn vasthoudendheid en zijn opofferingsgezindheid.

Justo Gallego was geen monnik zoals anderen. Zijn naam staat in feite synoniem voor doorzettingsvermogen en toewijding, getoond aan de wereld voor een werk dat hij met zijn eigen handen heeft gebouwd. Waar hebben we het over? Over een echte kathedraal, waaraan Justo een groot deel van zijn leven heeft gewijd, grotendeels alleen en met afvalmateriaal gebouwd in een stad op enkele kilometers van de Spaanse hoofdstad Madrid.

via The New York Times

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Gallego begon in 1961 met de bouw van wat nu bekend staat als "Catedral de Justo" of "Catedrale de la Fe" en bracht een project in praktijk dat hij om redenen van het geloof had ondernomen zonder enig idee van techniek of architectuur. Hij was 36 jaar oud en besloot dat hij het helemaal zelf zou doen door zijn kathedraal te schenken aan Mejorada del Campo, een stad met 22.000 inwoners ten oosten van Madrid.

Hij had waarschijnlijk niet gedacht dat zijn bedrijf 60 jaar later een echte attractie zou worden. In feite was Justo niet alleen allesbehalve een expert in het bouwen van gebouwen, maar om te bereiken wat hij in gedachten had, besloot hij dat hij allerlei soorten afval zou gebruiken.

Advertisement
JMPerez/Wikimedia

JMPerez/Wikimedia

Voor Gallego deden geld en succes er niet toe. Met de hulp van enkele vrijwilligers - maar meestal helemaal alleen - wijdde deze man zich aan de bouw en het onderhoud van zijn kathedraal, gebouwd dankzij enkele schenkingen en de verkoop van een stuk land geërfd van de familie en nooit gefinancierd door de Kerk, de overheid of het plaatselijke bisdom. Het maakte niet uit, want Justo had besloten door te gaan, met opoffering en toewijding.

Juan Lupión/Wikimedia

Juan Lupión/Wikimedia

En daarvoor gebruikte hij, gezien de situatie, afgedankte materialen van andere bouwplaatsen, blikken, industriële restanten en oude banden. Met dit alles slaagde hij erin een gebouw op te richten met een oppervlakte van ongeveer 4.700 vierkante meter, compleet met een 40 meter hoge koepel, gewelven, gangpaden, glas-in-loodramen en een crypte. Ongelooflijk? Niet echt, te oordelen naar de foto's van zijn werk, dat sommigen hebben gedefinieerd als een kunstwerk dat het midden houdt tussen een gereedschapsschuur, een religieuze plek en een structuur die bijna uit een futuristische film lijkt te komen.

Cruccone/Wikimedia

Cruccone/Wikimedia

Gallego volgde geen project, maar bouwde bij de dag. In de loop der jaren is er geen gebrek geweest aan mensen die hem een ​​beetje als de “dorpsgek" beschouwden, ook al wordt hij, gezien de omvang van wat hij heeft gedaan, vandaag gezien als een echt symbool, auteur van een briljante onderneming dat nooit werd voltooid, maar het is nu al een bestemming voor velen. Niet iedereen is namelijk in staat om een ​​meesterwerk te maken van materialen die anders op stortplaatsen zouden zijn beland, de wereld een voorbeeld gevend van een religieuze plek die allesbehalve conventioneel is.

GrupoB1UPM/Wikimedia

GrupoB1UPM/Wikimedia

De constructie zal naar alle waarschijnlijkheid worden voltooid door een Spaanse NGO waar Justo zich op zijn oude dag om hulp had gewend. Kortom: het was op zijn zachtst gezegd een ongelooflijke en originele onderneming, die deze man zeker tot drager van een uniek verhaal maakte. Had je al eens over hem gehoord?

Advertisement