De langste man ter wereld vertelt ons wat het betekent om op bijna 3 meter hoogte te leven - Curioctopus.nl
x
De langste man ter wereld vertelt ons…
Een varkenshart is getransplanteerd in een ernstig zieke man: het is de eerste keer in de geschiedenis Ze bespaart meer dan €5.000 in zes maanden met de

De langste man ter wereld vertelt ons wat het betekent om op bijna 3 meter hoogte te leven

15 Januari 2022 • Door Janine
856
Advertisement

Heb je je ooit afgevraagd wie de langste man ter wereld is? Als je het antwoord nog niet weet, zullen we je het hier onthullen. Volgens het Guinness Book of Records is de langste persoon ter wereld de Turkse Sultan Kösen, met zijn gestalte van maar liefst 251 cm.

Een ongelooflijk record, die echter ook gepaard gaat met een leven dat zeker niet gemakkelijk is. De Turkse man moest vanwege zijn gestalte dan ook verschillende uitdagingen aangaan. De wereld waarin we leven is namelijk gebaseerd op standaardafmetingen en negeert de behoeften van degenen die langer zijn dan 180 cm. Als je basketbal speelt of langer bent dan gemiddeld en het moeilijk vindt om op de stoelen van een vliegtuig te zitten, denk dan eens aan hoe Sultan Kösen zich elke dag zou kunnen voelen, maar hij gaat het leven met vreugde tegemoet. Klaar om hem beter te leren kennen?


We gaan naar Turkije, waar de langste man ter wereld woont. Zijn naam is Sultan Kösen en hij is 38 jaar oud. De laatste keer dat hij zichzelf officieel heeft gemeten, was in 2018 toen de jury van het Guinness besloot aan zijn deur te kloppen. De man slaagde er in om het vorige record (van Bao Xishun, 231 centimeter lang) te verslaan en de langste persoon ter wereld te worden die ooit heeft geleefd, met een lengte van 2 meter en 51 centimeter.

Om te begrijpen hoe lang Sultan is, moet je denken aan basketballer Shaquille O'Neal, en er nog eens 40 centimeter aan toevoegen. Naast dat hij de langste man ter wereld is, heeft Sultan echter ook het record voor de grootste handen ter wereld: 28,5 centimeter van de pols tot het topje van de middelvinger.

Leven met zijn lengte was echter geen gemakkelijke zaak voor deze jonge Turk. Sultan heeft in zijn leven talloze obstakels moeten overwinnen en geleidelijk aan moeten wennen aan zijn buitengewone gestalte. Elke activiteit of beweging was een serieus probleem, te beginnen met kleding, daarom wendt Sultan zich al jaren tot zijn vertrouwde kleermakers en schoenmakers.

Naast maatkleding blijken veel andere dingen voor Sultan te klein, zoals op de bank liggen of een taxi nemen. Zitten kan in het algemeen in feite een probleem vormen voor Sultan, gezien zijn omvang.

Advertisement

Zo lang zijn heeft echter zijn positieve kanten. Sultan zegt dat hij dankzij zijn lengte veel huishoudelijk werk kan doen zonder de hulp van een ladder. Het lijkt er namelijk op dat hij een expert is in het ophangen van gordijnen en het vervangen van gloeilampen!

Iets moois waar we allemaal ook over moeten nadenken, is de filosofie waarmee Sultan het leven en de dagelijkse uitdagingen aangaat. “Anders zijn”, zei de jonge Sultan, “is zeker een staat waar ik al jaren mee leef. Ik sta echter graag vaak in het middelpunt van de belangstelling, ik hou van foto's en mensen die me om handtekeningen vragen. Iedereen is anders, maar uiteindelijk zijn we in ons hart allemaal dezelfde mensen."

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt