Heb je het ondanks dat de radiatoren aan staan nog steeds koud?

Janine image
door Janine

05 Januari 2022

Heb je het ondanks dat de radiatoren aan staan nog steeds koud?
Advertisement

Blijf je het koud hebben met de radiatoren aan, ook al is de buitentemperatuur niet bijzonder laag? Vaak worden degenen die zeggen dat ze het koud hebben, zelfs als het niet "koud is”, uitgelachen en ontkend door andere mensen die erin slagen om lichtere kleding te dragen of zelfs een gevoel van overmatige warmte voelen.

Het koud hebben, ongeacht de buitentemperatuur, is een aandoening die velen gemeen hebben: het kan eenvoudig te wijten zijn aan een langdurige periode van inactiviteit, maar in sommige gevallen is het een symptoom van een gezondheidstoestand die door een arts moet worden onderzocht.

via Web MD

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Heb je het ooit koud gehad en jezelf bedekt met vele laagjes kleding en dekens wanneer mensen om je heen zeggen dat ze het helemaal niet koud hebben of zelfs warm hebben?

Je kunt overgevoelig zijn voor de kou. Vaak is het gevoel van kou gekoppeld aan precieze, volkomen normale omstandigheden: als je bijvoorbeeld enkele uren op de pc hebt gewerkt, kan je lichaam koud aanvoelen door inactiviteit. In deze gevallen is een beetje beweging voldoende (een paar minuten op de plaats rennen of, als je thuis bent, wat huishoudelijk werk doen) om het lichaam weer warm te krijgen.

Als daarentegen het ondraaglijke gevoel van kou meerdere keren en gedurende langere perioden van het jaar optreedt - niet alleen in de winter, wanneer de temperaturen objectief laag zijn - dan kan het een symptoom zijn van iets anders.

In feite zijn er verschillende pathologieën die onder de effecten een vervelend gevoel van kou in het lichaam veroorzaken.

Advertisement
pixabay

pixabay

Een slechte bloedcirculatie kan je bijvoorbeeld een koud gevoel geven, zelfs als het niet koud is: in dit geval zal de kou vooral worden gevoeld in de ledematen van het lichaam, handen, voeten, neus en oren, delen waar de problemen betreft de bloedcirculatie over het algemeen vaker voorkomen.

Er zijn andere pathologieën die de bloedsomloop verstoren of daardoor worden veroorzaakt (diabetes of het syndroom van Raynaud): vraag de arts om advies, als hij het nodig acht zal hij je onderzoeken en onderzoek laten doen om de kwaliteit van je bloedsomloop te beoordelen.

Het gevoel van kou kan te wijten zijn aan schildklierproblemen: de schildklier is een klier die, onder zijn vele functies, ook dient om de lichaamstemperatuur correct te regelen.

De oorzaken van overgevoeligheid voor kou houden daar niet op: er is een breed spectrum van aandoeningen die zich kunnen manifesteren met een blijvend gevoel van kou.

Als je het te vaak of te erg koud hebt, kun je het beste met je arts overleggen. Sommige mensen hebben het meer koud dan anderen, zonder gezondheidscomplicaties: maar voordat je sjaals en handschoenen zelfs binnenshuis wilt dragen, is het goed om met een arts te praten.

Advertisement